Nastrouhejte podzimní jablka, smíchejte je se skořicí a cukrem, a připravte směs. Nakrájené rohlíky namočte v mléce a vrstvěte je do vymazané zapékací mísy spolu s jablečnou směsí a oslazeným tvarohem. Na závěr přelijte směs vajec a medu, pečte na 200°C přibližně 15 minut, dokud povrch nezezlátne.
Recept na Žemlovku s podzimními jablky
Připravte se výbornou žemlovku z podzimních jablek. Budete potřebovat skořici, cukr, rohlíky, mléko a tvaroh.
Potřebné vybavení
- Zapékací mísa
Suroviny
- 6 ks starých rohlíků
- 6 ks jablek
- 300 ml mléka
- 50 g třtinového cukru
- polévková lžíce medu
- 10 g mleté skořice
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 ks vajec
- máslo na vymazání mísy
Postup
- Jako první nastrouháme zhruba šest podzimních jablek ze zahrádky najemno.
- K nastrouhaným jablkům přisypeme skořici a polovinu třtinového cukru, vše důkladně promícháme.
- Šest starých rohlíků nakrájíme na zhruba 2 cm tlustá kolečka, která polijeme mlékem, aby se nacucala.
- Zapékací mísu vymažeme máslem.
- Na dno mísy naskládáme nacucané rohlíky, jako další vrstvu naneseme jablečnou směs.
- Jako třetí vrstvu si připravíme polotučný tvaroh, do kterého přidáme zbytek třtinového cukru, tvaroh poté naneseme na jablka.
- Dále vrstvíme ve stejném pořadí tak, aby po konci surovin zbyly jako poslední namočené rohlíky.
- Ve sklenici promícháme 2 vejce se lžící medu, tuto směs nalijeme na poslední vrstvu rohlíků.
- Zapékací mísu dáme do rozehřáté trouby na 200 stupňů, vše pečeme cca 15 minut, dokud nebude rohlíková kůrka zlatavá.
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně
Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!