Máte rádi pikantní a rychlá jídla? Pak jste na správném místě a spolu si připravíme skvělé ďábelské tousty. Ďábelské tousty se v Česku rozšířili během 70. let, kdy jste si je mohli dát v jakékoliv hospodě. Dnes tousty připravujeme na mnoho způsobů a s různými druhy masa.

My si ukážeme můj nejoblíbenější recept, který mě naučila před lety babička. Masovou směs si samozřejmě můžete upravit dle svých chutí, zejména co se pálivosti týče. Můj recept na masovou směs má základ mletém mase, cibuli, hořčici, kečupu a česneku. Slibuji, že si pochutnáte!

Recept na ďábelské tousty: Pikantní klasika, kterou si zamilujete

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg mletého mix masa
  • olej
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky chilli pasty (nebo dle chuti)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • worcesterská omáčka
  • 5 – 6 lžic jemného kečupu (klidně i více)
  • lák z okurek
  • nakládané okurky

Postup přípravy

1. Na pánvi s rozpáleným olejem si orestujeme mleté maso do hněda a poté k němu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, kmín, sůl, pepř.

Orestujeme mleté maso.
Orestujeme mleté maso.

2. Promícháme a nadále restujeme asi 7 minut.

3. Dále přidáme chilli pastu, hořčici, trochu worcesterské omáčky, kečup a promícháme.

4. Poté podlijeme trochou láku z okurek, promícháme a snížíme teplotu.

5. Nyní necháme pod pokličkou cca 30 minut za občasného míchání dusit.

6. Po půl hodině vezmeme naběračku a pokusíme se odstranit puštěný tuk z masa. Ten už nebudeme potřebovat. Mělo by stačit odebrat 2 – 3 naběračky.

Odstraníme přebytečný tuk.
Odstraníme přebytečný tuk.

7. Nyní přidáme k masu nadrobno nakrájené okurky a už bez pokličky povaříme dalších 5 minut.

8. Podáváme s opečeným toustovým chlebem nebo s topinkami.

Podáváme s opečeným toustovým chlebem.
Podáváme s opečeným toustovým chlebem.

Víte proč jsou pikantní jídla tak oblíbená?

Ostrá jídla obsahují kapsaicin, tedy látku, která dráždí chuťové buňky a způsobuje pocit pálivosti. Mozek na to reaguje produkcí endorfinů, tedy hormonů štěstí. Proto po konzumaci pikantních pokrmů často přichází příjemný pocit euforie. Zároveň pikantní jídla pomáhají urychlit spalování kalorií, protože kapsaicin podporuje termogenezi. To je proces, při kterém tělo produkuje více tepla a spotřebovává naši energii rychleji. Proto se lehce pálivých jídel nebojte, mohou vám jen prospět.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest