5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dukátové buchtičky jsou klasickým českým receptem, který se často podává s vanilkovým krémem nebo šodó. Tento pokrm je oblíbený pro svou jemnou a nadýchanou konzistenci, která se dosahuje díky kynutému těstu. Buchtičky mají zlatavou kůrku a měkký, vláčný vnitřek, což je činí ideálními pro kombinaci s krémovou omáčkou.

Dukátové buchtičky se šodó jsou evokují nostalgické vzpomínky na babiččinu kuchyni a sladká odpoledne, ale stejně tak na školní jídelnu :-). Tyto malé, zlatavé kousky kynutého těsta, jemně upečeného do dokonalé křupavosti, jsou podávány s hedvábně hladkým šodó. Lahodným vanilkovým krémem, který zaručeně pohladí vaše chuťové buňky. Připomínají nám kouzlo jednoduchosti a krásu tradičních receptů, které přežívají díky své neodolatelné chuti. Dukátové buchtičky se šodó nemusí být jen dezertem. Jsou symbolem dětství a láskyplné péče, která se ukrývá v každém pečlivě připraveném kousku.

Nepřehlédněte: Přidejte se do naší skupiny na inspirace z kuchyně pro Nejlepší koláče, buchty a zákusky

Dukátové buchtičky se chodí pro různé způsoby servírování, mezi něž patří:

  • Dezert: Dukátové buchtičky jsou vynikajícím dezertem po obědě nebo večeři, který potěší všechny milovníky sladkého.
  • Sváteční stůl: Díky své tradiční hodnotě jsou často podávány při slavnostních příležitostech, jako jsou rodinné oslavy nebo sváteční dny.
  • Školní jídelny: Tento pokrm je také oblíbený ve školních jídelnách, kde si ho děti zamilovaly pro jeho sladkou chuť a jemnou konzistenci.
Obrázek: slovakcooking, Upečené dukátové buchtičky

Recept na dukátové buchtičky, symbol kuchyně našich babiček

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 35 minut
Doba kynutí 3 hodiny
Celkový čas 3 hodiny 45 minut
Porcí 6 porcí
Pokud hledáte způsob, jak si připomenout tradiční české chutě nebo chcete ohromit své hosty něčím speciálním, dukátové buchtičky jsou tou správnou volbou.

Potřebné vybavení

  • Miska
  • Plech na pečení

Suroviny

Ingredience na buchtičky:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 150 mililitrů mléka
  • 1 balíček droždí
  • 25 gramů cukru
  • 1 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • špetka soli

Ingredience na krém:

  • mléko
  • vanilkový pudink

Postup 

  • Smíchejte všechny ingredience na těsto, dokud nezískáte hladkou směs.
    Příprava těsta na dukátové buchtičky

    Obrázek: slovakcooking, Příprava těsta na dukátové buchtičky

  • Přikryjte těsto a nechte ho několik hodin kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
    Kynuté těsto na dukátové buchtičky

    Obrázek: slovakcooking, Kynuté těsto na dukátové buchtičky

  • Přendejte vykynuté těsto na moukou posypanou desku a vytvarujte z něj bochník. Nakrájejte bochník na několik plátků.
    Zpracování těsta na dukátové buchtičky na válu

    Obrázek: slovakcooking, Zpracování těsta na dukátové buchtičky na válu

  • Každý plátek válejte mezi dlaněmi, dokud nezískáte hladký válec.
    Tvarování těsta na dukátové buchtičky

    Obrázek: slovakcooking, Příprava dukátových buchtiček

  • Přendejte válečky na vymazaný pekáč. Potřete olejem vnější strany válečků, které se budou dotýkat jiných, aby se nepřilepily.
    Válečky těsta na dukátové buchtičky

    Obrázek: slovakcooking, Válečky těsta na dukátové buchtičky

  • Pokud chcete, můžete použít kruhové vykrajovátko a vykrajovat malé bochánky.
    Vykrajování těsta na dukátové buchtičky

    Obrázek: slovakcooking, Vykrajování těsta na dukátové buchtičky

  • Nechte těsto kynout dalších 30 minut.
    Dukátové buchtičky před pečením

    Obrázek: slovakcooking, Dukátové buchtičky před pečením

  • Předehřejte troubu na 190°C. Pečte buchtičky asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
  • Zatímco se těsto peče, připravte si vanilkový krém.
  • Použijte méně pudinkové směsi než při běžné přípravě, aby vznikl řídký krém místo hustého pudinku.
    Příprava krému na dukátové buchtičky

    Obrázek: slovakcooking, Příprava krému na dukátové buchtičky

  • Jakmile jsou buchtičky upečené a dostatečně vychladlé, oddělte je a podávejte s připraveným vanilkovým krémem.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert, Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká, Slovenská
Klíčové slovo: buchtičky, buchty, České buchty


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest