Podzim je zde a s ním i sezóna dýní. Zatímco většina si s tímto oranžovým zázrakem spojuje dýňovou polévku nebo dýňový koláč, já jsem objevila něco, mě neskutečně baví a nejen mě, ale i mou rodinu jsou to dýňové hranolky.

Pamatuji si, když jsem poprvé vyzkoušela dýňové hranolky. Byla jsem na místních podzimních trzích a u jednoho stánku mě zaujal nápis “Dýňové hranolky”. Byla jsem tolik zvědavá na jejich chuť, že jsem si musela dát porci. První pocity z hranolek byly tyto: na povrchu jemně křupavé, uvnitř měkké a plné dýňové sladkosti, kterou dokonale podtrhovalo koření, kterým byly hranolky ochucené. Úplně mě to pohltilo a byla jsem nadšena, že dýně může být mnohem víc než jen polévková základna.

Dýňové hranolky jsou úžasné kvůli jejich jednoduchosti a variabilitě. Příprava je snadná: stačí oloupat dýni (dýni Hokkaido nemusíme loupat), nakrájíme ji na hranolky, obalíme ve směsi koření a upečeme v troubě do zlatova. Kdo rád experimentuje, může zkusit přidat parmazán, rozmarýn, nebo třeba trošku chilli pro pikantnější chuť.

Dýňové hranolky se staly hitem u nás doma a mezi našimi přáteli. Pokud jste ještě dýňové hranolky nevyzkoušeli, vřele je doporučuji. Dýňové hranolky jsou skvělým způsobem, jak si užít podzimní dýně jinak.

Recept na Dýňové hranolky

Příprava receptu zabere 10 minut. Pečení zabere 15 minut.

Recept na dýňové hranolky
Zdroj: Frugal Family Home, Dýňové hranolky

Potřebné suroviny:

  • 1 dýně
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička soli

Postup:

1. Dýni rozkrojíme napůl a vydlabeme semínka. Semínka si umyjte a nechte okapat.

2. Když se zbavíme semínek, nakrájíme si dýni na tvary co nejvíce připomínající hranolky. Šířka hranolky by měla být asi 1,5 cm. Pokud nemáte dýni hokkaido, tak oloupejte slupku.

Recept na dýňové hranolky
Zdroj: Frugal Family Home, Dýňové hranolky

3. Namočíme dýňové hranolky do vody alespoň na 30 minut. Poté hranolky scedíme a osušíme.

4. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.

5. Začneme obalovat hranolky. Dáme si dýňové hranolky do mísy, kde je promícháme v kukuřičném škrobu. Poté je pokapeme olejem, promícháme a jako poslední krok je dodání veškerého koření a vše opět důkladně promícháme, aby hranolky byly obalené kořením.

Recept na dýňové hranolky
Zdroj: Frugal Family Home, Dýňové hranolky

6. Obalené hranolky rozložíme na připravený plech, vyložený pečícím papírem. Připravené dýňové hranolky dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme nejprve 6-8 minut z jedné strany, pak je otočíme a pečeme dalších 6-8 minut.

Recept na dýňové hranolky
Zdroj: Frugal Family Home, Dýňové hranolky

7. Jakmile jsou hranolky zlatavé a křupavé, vyjmeme je z trouby a můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Dýňové hranolky můžete podávat jako přílohu k různým pečeným či restovaným pokrmům nebo jako samostatnou jednohubku s nějakou chutnou studenou omáčkou.

Tipy na dresinky k dýňovým hranolkám:



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest