Kapr je v Česku symbolem štědrovečerního stolu, většinou smažený s bramborovým salátem. Ale tento král českých rybníků nepatří pouze na štědrovečerní stůl. Tradice jeho chovu sahá údajně až do 12. století. Je to ryba, kterou nezaskočí téměř žádné ingredience – ať už je to máslo, koření, nebo česnek, vždycky si s tím poradí a ve výsledku vznikne super chuť.

Když ale ke kaprovi přidáme trochu kmínu a pár drcených rajčat, rozezníte ten senzační venkovský orchestr chutí. Tato úprava není nijak honosná, je jednoduchá, domácí a přirozená. Kmín podtrhne chuť rybího masa, rajčata dají lehkou kyselost a brambory dodají pokrmu sytost. Nic navíc, a přesto je tam všechno, co má být.

Recept na kapra pečeného s rajčaty, kmínem a brambory

Ingredience na kapra na kmíně

Počet porcí: 3
Doba přípravy: 2 hodiny včetně pečení

  • 1/2 vykuchyného kapra (2 kg živé váhy)
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • asi 6 středních brambor
  • třtinový cukr
  • oregano
  • bazalka
  • kmín
  • sůl
  • máslo

Postup přípravy kapra s brambory

1. Kapra naporcujeme na asi 5 cm velké kousky, které osolíme a okmínujeme.

Obrázek receptu na Poctivé jídlo z vody i země: Kapr na kmíně s brambory a drcenými rajčaty
Foto: Cooky.cz, Recept na Poctivé jídlo z vody i země: Kapr na kmíně s brambory a drcenými rajčaty

2. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

3. Brambory dáme do pekáče, posypeme je kmínem a solí a poklademe plátky másla.

4. Přidáme rajčata z plechovky, posypeme bazalkou, oreganem a cukrem (dle chuti-volitelný).

5. Navrch poklademe kusy kapra, poté opět plátky másla a přiklopíme víkem.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba na 200 stupních cca 90 minut.

Servírování

Podáváme s čerstvým chlebem na vytření šťávy nebo s lehkým zeleninovým salátem. Jídlo je skvělé i posypané čerstvými bylinkami, například petrželkou.

Obrázek receptu na Domácí pečenáče z kapra

Domácí pečenáče z kapra: Naložená smažená rybí pochoutka

Recept na Třeboňské kapří hranolky

Kapří hranolky: Tradiční rybí dobrota v moderním pojetí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest