Zelné placky jsou chutným a jednoduchým jídlem s venkovským původem. Jde o skvělý a jednoduchý recept a výborný způsob zužitkování zelí. Křupavé placky na povrchu a měkké uvnitř typicky symbolizují českou kuchyni. Dříve se těšily oblíbenosti právě na venkově, protože právě zde lidé využívali vše, co příroda poskytla ze své úrody. Navíc zelí tvořilo vždy důležitou část jídelníčku. Tento levný a vydatný pokrm si jistě vytvoří místo ve vašem menu a pochutnáte si na něm k večeři nebo rychlém obědě.

Recept na zelné placky

Ingredience pro přípravu

  • 1 hlávka zelí
  • 100 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 4 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička sušené petržele
  • 2 lžíce strouhanky
  • 100 g mouky

TIP: Zelné placky připravuji několikrát do roka – jsou u nás docela oblíbené. Prohlédněte si i recepty na Zelňáky neboli Placky z kysaného zelí a nebo Zelné placky s mletým masem.

Postup přípravy

1. Hlávku zelí si nakrájíme na velké pláty silné cca 1 – 2 cm a zalejeme si je v míse octem a sójovou omáčkou.

Zelí nakrájíme na plátky.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Zelí nakrájíme na plátky.

2. Dále přilejeme vroucí vodu a necháme takto odstát 20 minut. (Ovšem lepší je nechat zelí odstát nakrouhané bez polévání, jelikož horkou vodou přicházíte o cenné vitamíny)

Necháme odstát v marinádě.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Necháme odstát v marinádě.

3. V jiné míse si smícháme vejce, nastrouhanou cibuli a zakysanou smetanu.

4. Tuto směs osolíme a dochutíme paprikou a petrželkou.

5. Přisypeme také strouhanku a dobře promícháme, aby nám vzniklo tekuté těsto.

6. Plátky zelí slijeme a každý zvlášť nyní obalíme v mouce a následně ve vytvořeném těstě.

Zelí obalíme v mouce.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Zelí obalíme v mouce.
Obalíme v těstíčku.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Obalíme v těstíčku.

7. V pánvi si rozpálíme olej a zelí smažíme na středním plameni z obou stran dozlatova.

Smažíme dozlatova.
Zdroj obrázku: filizhankakavu, Smažíme dozlatova.

8. Poté přikryjeme a pod pokličkou dusíme 7 minut na mírném ohni.

9. Odkládáme na papírové ubrousky, aby odkapal přebytečný tuk.

10. Vynikající křehké zelí podáváme.

Jako hlavní chod i příloha

Díky specifickému chuťovému profilu se tyto smažené placky skvěle kombinují s mnoha dalšími pokrmy. Ale díky sytosti lze konzumovat zelné placky také samostatně. Jídlo disponuje velkým potenciálem k různým variacím a úpravám. Skvěle chutná například s opečenou slaninou nebo s česnekovým těstem.

Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest