Tento snadný jablečný litý koláč je ideální volbou, pokud máte po ruce jablka a málo času, a přesto chcete připravit něco neuvěřitelně lahodného. I začátečníci v kuchyni si s tímto receptem hravě poradí, stačí následovat jednoduché kroky. Klíčem k jeho úspěchu je kombinace jemné vanilky a osvěžujícího citronu, které dodávají koláči jedinečnou vůni a chuť.
Pokud preferujete tradičnější variantu, můžete citron nahradit skořicí. Celý proces je rychlý a nenáročný: smíchejte šťavnatá jablka s citronovou šťávou, vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, slunečnicovým olejem, mlékem a citronovou kůrou, a poté přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formy nebo na plech s máslem a posypané cukrem a pečte při 170°C asi 35 minut. Pro tenčí koláč použijte větší formu, ale pokud preferujete tlustší, zvolte menší formu a pečlivě hlídejte, aby se nepřepékal a zůstal krásně vláčný.
Volitelné ingredience pro intenzivnější chuť
- Skořice: Přidejte do těsta nebo posypte jablka před pečením trochou mleté skořice. Skořice skvěle doplní chuť jablek.
- Muškátový oříšek a hřebíček: Malé množství těchto koření přidá koláči zajímavější chuť.
- Mleté ořechy: Přidejte do těsta hrst mletých vlašských nebo lískových ořechů. Ořechy dodají těstu jemnou texturu a oříškovou chuť.
- Rozinky: Můžete přidat rozinky namočené v rumu nebo v jablečné šťávě přímo do těsta nebo je rozmístit mezi plátky jablek pro sladkou chuť.
Recept na snadný litý jablečný koláč na plech – pokud máte jablka a málo času
Potřebné vybavení
- Plech
- ruční mixér
Suroviny
- 4 jablka
- 3 vejce
- 120 gramů cukru
- 8 gramů vanilkového cukru
- 80 mililitrů slunečnicového oleje
- 100 mililitrů mléka
- 200 gramů mouky
- 11 gramů prášku do pečiva
- šťáva z půlky citronu
Postup
- Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Pro snadnější práci můžete použít škrabku.
Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Jablka připravená do těsta
- Plátky jablek pokapejte šťávou z půlky citronu, aby nezhnědly, a odložte stranou.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny.
Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Příprava těsta na jablečný koláč
- Postupně přidávejte slunečnicový olej, mléko a jemně nastrouhanou kůru z bio citronu, přičemž stále šlehejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Do směsi postupně přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně promíchávejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Plech na pečení vymažte trochou másla. Na dno formy rovnoměrně nasypte lžíci cukru.
- Na dno formy naskládejte plátky jablek. Pro usnadnění práce můžete jablka zamíchat přímo do těsta a to poté rovnoměrně rozetřít na plech.
Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Těsto na plechu na jablečný koláč
- Předehřejte troubu na 170°C.
Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Rychlý Jablečný koláč
- Koláč pečte asi 35 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto neprojde testem se špejlí.
Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Jablečný koláč a jeho servírování