5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Tento snadný jablečný litý koláč je ideální volbou, pokud máte po ruce jablka a málo času, a přesto chcete připravit něco neuvěřitelně lahodného. I začátečníci v kuchyni si s tímto receptem hravě poradí, stačí následovat jednoduché kroky. Klíčem k jeho úspěchu je kombinace jemné vanilky a osvěžujícího citronu, které dodávají koláči jedinečnou vůni a chuť.

Pokud preferujete tradičnější variantu, můžete citron nahradit skořicí. Celý proces je rychlý a nenáročný: smíchejte šťavnatá jablka s citronovou šťávou, vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, slunečnicovým olejem, mlékem a citronovou kůrou, a poté přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte do formy nebo na plech s máslem a posypané cukrem a pečte při 170°C asi 35 minut. Pro tenčí koláč použijte větší formu, ale pokud preferujete tlustší, zvolte menší formu a pečlivě hlídejte, aby se nepřepékal a zůstal krásně vláčný.

Volitelné ingredience pro intenzivnější chuť

  • Skořice: Přidejte do těsta nebo posypte jablka před pečením trochou mleté skořice. Skořice skvěle doplní chuť jablek.
  • Muškátový oříšek a hřebíček: Malé množství těchto koření přidá koláči zajímavější chuť.
  • Mleté ořechy: Přidejte do těsta hrst mletých vlašských nebo lískových ořechů. Ořechy dodají těstu jemnou texturu a oříškovou chuť.
  • Rozinky: Můžete přidat rozinky namočené v rumu nebo v jablečné šťávě přímo do těsta nebo je rozmístit mezi plátky jablek pro sladkou chuť.
Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Příprava jablek na rychlý koláč

Recept na snadný litý jablečný koláč na plech – pokud máte jablka a málo času

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 8 porcí
Svěží citronová chuť a šťavnatá jablka dělají z tohoto koláče nezapomenutelnou pochoutku

Potřebné vybavení

  • Plech
  • ruční mixér

Suroviny

  • 4 jablka
  • 3 vejce
  • 120 gramů cukru
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 80 mililitrů slunečnicového oleje
  • 100 mililitrů mléka
  • 200 gramů mouky
  • 11 gramů prášku do pečiva
  • šťáva z půlky citronu

Postup 

  • Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Pro snadnější práci můžete použít škrabku.
    Loupání jablek na koláč

    Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Jablka připravená do těsta

  • Plátky jablek pokapejte šťávou z půlky citronu, aby nezhnědly, a odložte stranou.
  • V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny.
    Základ těsta na koláč

    Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Příprava těsta na jablečný koláč

  • Postupně přidávejte slunečnicový olej, mléko a jemně nastrouhanou kůru z bio citronu, přičemž stále šlehejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  • Do směsi postupně přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně promíchávejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Plech na pečení vymažte trochou másla. Na dno formy rovnoměrně nasypte lžíci cukru.
  • Na dno formy naskládejte plátky jablek. Pro usnadnění práce můžete jablka zamíchat přímo do těsta a to poté rovnoměrně rozetřít na plech.
    Těsto na plechu

    Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Těsto na plechu na jablečný koláč

  • Předehřejte troubu na 170°C.
    Recept na jablečný koláč, který připravíte velmi rychle

    Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Rychlý Jablečný koláč

  • Koláč pečte asi 35 minut, dokud není povrch zlatavý a těsto neprojde testem se špejlí.
    Servírování

    Zdroj obrázku: Dans la cuisine de sou, Jablečný koláč a jeho servírování

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: jablečná buchta, jablečný koláč, jablka, koláč, koláč na plech, litý koláč, rychlá buchta
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest