Strouhané těsto má svoje kouzlo. Upeče se trochu nepravidelně, díky čemuž vytváří křupavé ostrůvky, které ukrývají vláčnou tvarohovou náplň. Navrch můžete přidat nasekané mandle, ořechy nebo strouhanou čokoládu, ale i bez těchto doplňků má koláč svou osobitost.
Strouhaný tvarohový koláč je tak trochu retro stálice. Byl oblíbený hlavně v 80. a 90. letech, kdy se peklo z dostupných surovin, a právě tento koláč byl ideální. Nenápadný, ale chuťově bohatý zákusek propojuje kakaové těsto s tvarohem, a to navíc v netradiční podobě. Těsto se totiž neválí, ale strouhá, jak spodní, tak vrchní vrstva. Výsledkem je moučník, který voní, křupe a zároveň krémově pohladí.
Recept na koláč ze strouhaného kakaového těsta s tvarohem
Ingredience potřebné na těsto
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce zakysané smetany
Z čeho udělat tvarohovou náplň
- 750 g tvarohu
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 žloutky
- citronová kůra
Postup přípravy tvarožníku
1. Do mísy dáme mouku, cukr, kakao, citronovou kůru a prášek do pečiva a promícháme. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo, vejce a smetanu. Zpracujeme rukama v kompaktní těsto.
2. Těsto rozdělíme na dvě části, zabalíme do folie a uložíme aspoň na 1 hodinu do mrazáku.
3. V šlehači vyšleháme všechny ingredience na náplň. Troubu si zapneme na 180 stupňů.
4. Jednu část těsta z mrazáku nastrouháme na hrubém struhadle na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech.
5. Nalijeme a rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň a nastrouháme druhou část těsta.
6. Pečeme cca 35 minut dozlatova. Necháme vychladnout a krájíme na kostky nebo řezy. Povrch koláč můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tipy
Koláč je nejlepší druhý den, když se chutě propojí a tvaroh zpevní. Do náplně můžete přidat hrst rozinek, borůvek nebo nastrouhané jablko. Pro svátečnější verzi můžete mezi vrstvy přidat plátky banánu nebo tenkou vrstvu marmelády.

Skvělý dezert Tvarožka s ovocem

Bleskový Bezlepkový tvarožník bez mouky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková