Slyšeli jste české pořekadlo, že “být bez chleba” je jako “být na dně?” A přitom jeho příprava vůbec není tak složitá a finančně náročná, jak by se mohlo zdát. Stačí pár surovin, trochu času a trpělivosti a tento malý zázrak jménem bochník je na světě. Chléb není jen obyčejné jídlo, je to symbol domova, v některých státech je považován za dar života a někde zase za každodenní jistotu.

Domácí chléb a jeho vůně nám mnohým připomíná dětství, když ho babička pekla v kamenné peci a když jej pečeme doma, vracíme se o krok zpátky a nečekáme na výsledek za 5 minut. Těsto potřebuje svůj čas a teplo a právě to nás učí trpělivosti a radosti z výsledku. Taky jste už zkusili upéct si ten svůj domácí bochník? Chléb pečený s láskou se vždycky povede.

Recept na domácí chléb, tak jednoduchý

Ingredience potřebné na přípravu voňavého a snadného domácího chleba

  • 1 kg hladké mouky (polovinu mouky můžeme nahradit žitnou moukou)
  • 1 kostka droždí
  • 600 ml teplé vody
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička octa
  • kmín dle chuti

Postup přípravy svého domácího bochníku chleba

1. Z vlažné vody, lžičky cukru a droždí si rozmícháním uděláme kvásek, který necháme vzejít cca 15 minut v teple a přikrytý.

2. Hotový kvásek smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme kynout asi hodinu, v polovině kynutí těsto propracujeme.

3. Vykynuté těsto dáme na plech s pečícím papírem a potřeme slanou vodou. Necháme ještě 20 minut kynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 50 minut.

Těsto kyne v ošatce a vyklopené na plechu ještě necháme chvíli kynout.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto kyne v ošatce a vyklopené neplechu ještě necháme chvíli kynout.

4. Po upečení znovu potřeme slanou vodou a necháme na mřížce vychladnout.

Tipy na pečení

Při pečení chleba dejte do trouby nádobu s vodou. Na kynutí si pořiďte ošatku.

Obrázek receptu na Domácí kváskový chléb - návrat k tradici a poctivému pečení

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Obrázek receptu na obyčejný pšenično žitný chléb.

Pšenično žitný chléb snadno krok za krokem

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest