Slyšeli jste české pořekadlo, že “být bez chleba” je jako “být na dně?” A přitom jeho příprava vůbec není tak složitá a finančně náročná, jak by se mohlo zdát. Stačí pár surovin, trochu času a trpělivosti a tento malý zázrak jménem bochník je na světě. Chléb není jen obyčejné jídlo, je to symbol domova, v některých státech je považován za dar života a někde zase za každodenní jistotu.
Domácí chléb a jeho vůně nám mnohým připomíná dětství, když ho babička pekla v kamenné peci a když jej pečeme doma, vracíme se o krok zpátky a nečekáme na výsledek za 5 minut. Těsto potřebuje svůj čas a teplo a právě to nás učí trpělivosti a radosti z výsledku. Taky jste už zkusili upéct si ten svůj domácí bochník? Chléb pečený s láskou se vždycky povede.
Recept na domácí chléb, tak jednoduchý
Ingredience potřebné na přípravu voňavého a snadného domácího chleba
- 1 kg hladké mouky (polovinu mouky můžeme nahradit žitnou moukou)
- 1 kostka droždí
- 600 ml teplé vody
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička octa
- kmín dle chuti
Postup přípravy svého domácího bochníku chleba
1. Z vlažné vody, lžičky cukru a droždí si rozmícháním uděláme kvásek, který necháme vzejít cca 15 minut v teple a přikrytý.
2. Hotový kvásek smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme kynout asi hodinu, v polovině kynutí těsto propracujeme.
3. Vykynuté těsto dáme na plech s pečícím papírem a potřeme slanou vodou. Necháme ještě 20 minut kynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 50 minut.
4. Po upečení znovu potřeme slanou vodou a necháme na mřížce vychladnout.
Tipy na pečení
Při pečení chleba dejte do trouby nádobu s vodou. Na kynutí si pořiďte ošatku.

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Pšenično žitný chléb snadno krok za krokem
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI