Lehké a křehké domácí pečivo – jogurtové rohlíčky: Už jste někdy ochutnali jogurtové rohlíčky? Tyto malé pečivové lahůdky jsou ideální volbou pro ty, kteří hledají něco lehkého, osvěžujícího a snadno připravitelného. Jogurt dodává těstům krémovou texturu a jemnou chuť, která se skvěle hodí k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.
Odlehčené domácí pečivo se dá připravit i z odlehčených surovin. Při přípravě rohlíků se dá sáhnout i po lehké surovině, jako je jogurt. Přesto takové pečivo dokáže překvapit svou chutí a lehkostí.
Domácí rohlíky z jogurtu jsou jedinečné a zajímavé hned z několika důvodů
Prvním je jejich jednoduchost a rychlost přípravy – díky hrníčkovému receptu a minimálnímu času kynutí příprava nezabere více než 20 minut(samozřejmě počítejte s kynutím a pečením). Jogurt v těstě jim dodává nejen vláčnost a jemnou chuť, ale také zvýšenou nutriční hodnotu, což je příjemný bonus pro ty, kdo dbají na zdravou stravu. Na rozdíl od běžného kupovaného pečiva, které může obsahovat různé konzervanty a přídavné látky, si u domácích rohlíků můžete být jistí kvalitou a čerstvostí použitých surovin.
Přizpůsobte si je podle chuti a nálady
Tato domácí varianta rovněž nabízí široké možnosti přizpůsobení – můžete je naplnit různými náplněmi nebo posypat semínky dle vlastní chuti. Domácí rohlíky z jogurtu tak nejenže překonají kvalitou ty z pekárny, ale také přinášejí radost z domácího pečení a kreativní volnost.
Recept na domácí, hrníčkové, jogurtové rohlíčky
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
- Mixér
Suroviny
- 10 gramů sušeného droždí
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 hrnek mléka (100 ml)
- 1 hrnek teplé vody (100 ml)
- 1 hrnek oleje (100 ml)
- 3 polévková lžíce bílého jogurtu
- 1 vejce
- 500 gramů hladké mouky
- 1 polévková lžíce soli
Postup
- Větší mísa je první stanice na cestě k dokonalým domácím rohlíčkům.
- Sem nasypeme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme teplým mlékem a vodou.
Obrázek: grazynkagotuje, Sypké suroviny na rohlíky v míse
- Následuje důkladné promíchání metličkou a krátká chvíle čekání, než se kvásek probudí k životu.
- Poté přidáme olej, bílý jogurt a vajíčko a znovu pečlivě promícháme.
Obrázek: grazynkagotuje, Těsto s kváskem na jogurtové rohlíčky
- Do této směsi následně přidáme mouku s solí a vypracujeme hladké těsto, což bude trvat přibližně 5 minut.
- Pak necháme těsto kynout asi 90 minut.
- Po kynutí potřeme pracovní desku olejem, na kterou přeneseme vykynuté těsto a rozdělíme ho na 10-12 rovnoměrných kuliček.
- Každou kuličku pak vyválíme na ovál a stočíme do role, kterou lehce zahneme, aby získala charakteristický tvar rohlíčku.
Obrázek: grazynkagotuje, Válení těsta
- Hotové rohlíčky pak ukládáme na plech s pečícím papírem a necháme je ještě 30 minut kynout pod bavlněnou utěrkou.
- Poté rohlíčky potřeme studenou vodou a pečeme je asi 20 minut při teplotě 220 °C, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Obrázek: grazynkagotuje, Tvraování jogurtových rohlíčků
- Po upečení ještě horké rohlíčky potřeme máslem a jsou připraveny k podávání.