5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Lehké a křehké domácí pečivojogurtové rohlíčky: Už jste někdy ochutnali jogurtové rohlíčky? Tyto malé pečivové lahůdky jsou ideální volbou pro ty, kteří hledají něco lehkého, osvěžujícího a snadno připravitelného. Jogurt dodává těstům krémovou texturu a jemnou chuť, která se skvěle hodí k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.

Odlehčené domácí pečivo se dá připravit i z odlehčených surovin. Při přípravě rohlíků se dá sáhnout i po lehké surovině, jako je jogurt. Přesto takové pečivo dokáže překvapit svou chutí a lehkostí.

Domácí rohlíky z jogurtu jsou jedinečné a zajímavé hned z několika důvodů

Prvním je jejich jednoduchost a rychlost přípravy – díky hrníčkovému receptu a minimálnímu času kynutí příprava nezabere více než 20 minut(samozřejmě počítejte s kynutím a pečením). Jogurt v těstě jim dodává nejen vláčnost a jemnou chuť, ale také zvýšenou nutriční hodnotu, což je příjemný bonus pro ty, kdo dbají na zdravou stravu. Na rozdíl od běžného kupovaného pečiva, které může obsahovat různé konzervanty a přídavné látky, si u domácích rohlíků můžete být jistí kvalitou a čerstvostí použitých surovin.

Přizpůsobte si je podle chuti a nálady

Tato domácí varianta rovněž nabízí široké možnosti přizpůsobení – můžete je naplnit různými náplněmi nebo posypat semínky dle vlastní chuti. Domácí rohlíky z jogurtu tak nejenže překonají kvalitou ty z pekárny, ale také přinášejí radost z domácího pečení a kreativní volnost.

Obrázek: grazynkagotuje, Rohlík z jogurtu

Recept na domácí, hrníčkové, jogurtové rohlíčky

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Doba kynutí 2 hodiny
Porcí 8 kusů
Domácí pečivo vždy ohromí svou chutí, jemností, ale i přípravou. Domácí jogurtové rohlíčky připravujeme hrníčkovou metodou.

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení
  • Mixér

Suroviny

  • 10 gramů sušeného droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 hrnek mléka (100 ml)
  • 1 hrnek teplé vody (100 ml)
  • 1 hrnek oleje (100 ml)
  • 3 polévková lžíce bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 500 gramů hladké mouky
  • 1 polévková lžíce soli

Postup 

  • Větší mísa je první stanice na cestě k dokonalým domácím rohlíčkům.
  • Sem nasypeme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme teplým mlékem a vodou.
    Sypké suroviny na rohlíčky

    Obrázek: grazynkagotuje, Sypké suroviny na rohlíky v míse

  • Následuje důkladné promíchání metličkou a krátká chvíle čekání, než se kvásek probudí k životu.
  • Poté přidáme olej, bílý jogurt a vajíčko a znovu pečlivě promícháme.
    Těsto s kváskem

    Obrázek: grazynkagotuje, Těsto s kváskem na jogurtové rohlíčky

  • Do této směsi následně přidáme mouku s solí a vypracujeme hladké těsto, což bude trvat přibližně 5 minut.
  • Pak necháme těsto kynout asi 90 minut.
  • Po kynutí potřeme pracovní desku olejem, na kterou přeneseme vykynuté těsto a rozdělíme ho na 10-12 rovnoměrných kuliček.
  • Každou kuličku pak vyválíme na ovál a stočíme do role, kterou lehce zahneme, aby získala charakteristický tvar rohlíčku.
    Válení těsta na rohlíčky

    Obrázek: grazynkagotuje, Válení těsta

  • Hotové rohlíčky pak ukládáme na plech s pečícím papírem a necháme je ještě 30 minut kynout pod bavlněnou utěrkou.
  • Poté rohlíčky potřeme studenou vodou a pečeme je asi 20 minut při teplotě 220 °C, dokud nejsou zlatavě hnědé.
    Tvarování rohlíčků

    Obrázek: grazynkagotuje, Tvraování jogurtových rohlíčků

  • Po upečení ještě horké rohlíčky potřeme máslem a jsou připraveny k podávání.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 80 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: domácí pečivo, domácí rohlíky
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest