Kdo by neznal chleba ve vajíčku? Jako děti jsme jej milovali s kečupem, pak s hořčicí, dokonce i s cibulí. Připravoval se klasickým obalením staršího chleba v rozšlehaném a osoleném vajíčku. Později se recepty různě vylepšovaly a do vajíčka se přidával například strouhaný sýr.
Později jsme doma na tento pokrm tak trochu zanevřeli, protože je to přece jen smažený pokrm a není moc zdravý. Dnes vám přináším recept na vajíčkové košíčky, které smažit nemusíte a chutě zůstávají stejné, dokonce bych řekla, že i lepší. Pojďte je vyzkoušet a máte-li muffinovou formu nebo silikonové formičky na muffiny, bude to snadné a vaše děti budou nadšené.
Recept na Vaječné chlebové košíčky, neboli chléb ve vajíčku ve zdravější verzi
Ingredience na přípravu Vaječných chlebových košíčků
- 6 krajíců staršího chleba, může být i z mrazáku
- 3 vejce
- smetana, nebo mléko
- strouhaný sýr dle chuti
- šunka nebo jiná uzenina (volitelné)
- zelená cibulka nebo petrželka
- cibule, hořčice, kečup (dle chuti na ozdobení)
Postup
1. Vejce rozšleháme, osolíme, můžeme přidat trochu smetany nebo mléka. Přidáme sýr, uzeninu a rozmícháme.
2. Chléb nakrájíme na kostičky a smícháme s vaječnou směsí.
3. Chlebovou směs nandáme do formy na muffiny vymazané sádlem, já používám silikonové formičky, které není potřeba mazat.
4. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 15 minut, poté košíčky z formu vyklopíme.
Chlebové košíčky podáváme pomazané hořčicí nebo kečupem a ozdobené kroužkem červené cibule.
