Karbanátky jsou tradiční české placičky z mletého masa, obohacené o česnek a majoránku. Tento recept přináší snadný postup, jak si karbanátky připravit doma. Vepřové sádlo, na kterém se smaží, jim dodává typickou chuť a křupavou kůrku.
U nás doma milujeme všichni šťavnaté karbanátky, samozřejmě připravené z kvalitního hovězího nebo vepřového masa. Vychutím je směsí koření, která zvýrazňuje jejich bohatou chuť a vůni. K nim se podávám sametově jemnou bramborovou kaši s rozpuštěným máslem, která v ústech doslova taje a přináší příjemný kontrast ke křupavé textuře karbanátků. A samozřejmě nesmí chybět kyselá okurka jako příloha – tak co, navnadila jsem Vaše chuťové buňky? Je to prostě klasická dobrota…
Příprava karbanátků je jednoduchá
Kostky bílého chleba namočíme do mléka, aby nasákly tekutinou. Mezitím nakrájíme cibuli a česnek. Poté smícháme mleté hovězí a vepřové maso se solí, majoránkou, pepřem, česnekem, cibulí a namočenými kousky chleba. Vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme na vepřovém sádle dozlatova.
Recept na šťavnaté karbanátky s jemnou bramborovou kaší a kyselou okurkou
Potřebné vybavení
- Struhadlo
- Pánev
Suroviny
- 400 g mletého hovězího masa
- 400 g mletého vepřového masa
- 1 hrnek studeného mléka
- 1 šálek kostek bílého chleba
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 ½ lžičky soli
- 1 lžička sušené majoránky
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ½ šálku strouhanky
- vepřové sádlo (na smažení)
Postup
- Kostky bílého chleba namočte do mléka a nechte je nasáknout.
- Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno.
- Do mísy dejte mleté hovězí a vepřové maso, přidejte sůl, majoránku, pepř, cibuli, česnek a namočené kostky chleba.
Maso na přípravu karbanátků
- Rychle promíchejte směs, aby se spojily všechny ingredience.
- Z masové směsi tvarujte placičky a obalte je ve strouhance.
Šťavnaté karbanátky z hovězího a vepřového mletého, s jemnou kaší a kyselou okurkou
- Smažte karbanátky na středním plameni na vepřovém sádle nebo oleji dozlatova z obou stran.
Smažení karbanátků na oleji
- Podávejte s bramborovou kaší přelitou máslem a kyselou okurkou.
Šťavnaté karbanátky z hovězího a vepřového mletého, s jemnou kaší a kyselou okurkou