Název Kardinálovy řezy odkazuje na důstojnost, lehkost a slavnostní charakter. Vzhledově je to zase noblesní dezert vypadající jako z nejlepší vídeňské kavárny, ale nebojte, s klidem jej zvládnete i doma. Kardinálovy řezy, německy Kardinalschnitte, pocházejí z Vídně a jsou příkladem tamní elegantní cukrářiny. Tento název údajně odkazuje na kardinálský oděv skládající se z bílé a zlatavé barvy a připomínající liturgický šat.
V dezertu se střídá piškotové a sněhové těsto, vrstvené jemným krémem a často doplněné i ovocem. Nejčastěji je to šlehačkový nebo mascarpone krém a jahody. Tento dezert se hodí jak jako dortík ke kávě i pro návštěvu, tak jako elegantní dezert na slavnostní stůl.
Recept na Kardinálovy řezy s krémem a ovocem
Ingredience potřebné na piškotové těsto
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 50 g krupicového cukru
- 40 g hladké mouky
Suroviny na sníh
- 3 bílky
- 100 g krupicového cukru
Z čeho udělat náplň kardinálských řezů
- marmeláda
- 250 ml smetana ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- moučkový cukr na posypání
Postup na Kardinálské řezy
1. 2 žloutky, 1 celé vejce a cukr ušleháme do husté pěny a jemně vmícháme mouku. Ze 2 bílků vyšleháme tuhý sníh. Do jednoho cukrářského sáčku s hladkou špičkou naplníme piškotové těsto, do druhého pěnu z bílků.
2. Na pleach vystlaný pečícím papírem nejdříve nastříkáme pruhy ze sněhu 4-5 pruhů po celé délce plechu cca 2 cm od sebe. Necháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu.
3. Poté nastříkáme sáčkem s piškotovým těstem pruhy do mezer mezi bílkové pruhy. Těsto je řídké, takže se mezi bílkové rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a pečeme v troubě při teplotě 170-180 stupňů 10-15 minut. Necháme vychladnout.

Pudinkové řezy se zakysanou smetanou: Známé jako Mls na lžíce nebo Lžičkový sen
4. Vychladlé pásy těsta vyklopíme na čistý papír nebo vál a papír, na kterým se pekly, sloupneme. Oba potřeme vrstvou marmelády jeden. shora a druhý zespodu.
5. Na spodní díl naneseme silnou vrstvu ušlehané tuhé šlehačky, přiklopíme horní díl a zlehka přimáčkneme. Asi hodinu necháme chladit v lednici a před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Tip
Místo marmelády můžete použít na plnění ke šlehačce čerstvé jahody nebo maliny.

Dezertem roku jsou kardinálské řezy s kávovou šlehačkou – top moučník

Jahodové řezy se želatinou: Výtečné letní osvěžení
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková