Název Kardinálovy řezy odkazuje na důstojnost, lehkost a slavnostní charakter. Vzhledově je to zase noblesní dezert vypadající jako z nejlepší vídeňské kavárny, ale nebojte, s klidem jej zvládnete i doma. Kardinálovy řezy, německy Kardinalschnitte, pocházejí z Vídně a jsou příkladem tamní elegantní cukrářiny. Tento název údajně odkazuje na kardinálský oděv skládající se z bílé a zlatavé barvy a připomínající liturgický šat.

V dezertu se střídá piškotové a sněhové těsto, vrstvené jemným krémem a často doplněné i ovocem. Nejčastěji je to šlehačkový nebo mascarpone krém a jahody. Tento dezert se hodí jak jako dortík ke kávě i pro návštěvu, tak jako elegantní dezert na slavnostní stůl.

Recept na Kardinálovy řezy s krémem a ovocem

Ingredience potřebné na piškotové těsto

  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 40 g hladké mouky

Suroviny na sníh

  • 3 bílky
  • 100 g krupicového cukru

Z čeho udělat náplň kardinálských řezů

  • marmeláda
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • moučkový cukr na posypání

Postup na Kardinálské řezy

1. 2 žloutky, 1 celé vejce a cukr ušleháme do husté pěny a jemně vmícháme mouku. Ze 2 bílků vyšleháme tuhý sníh. Do jednoho cukrářského sáčku s hladkou špičkou naplníme piškotové těsto, do druhého pěnu z bílků.

2. Na pleach vystlaný pečícím papírem nejdříve nastříkáme pruhy ze sněhu 4-5 pruhů po celé délce plechu cca 2 cm od sebe. Necháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu.

3. Poté nastříkáme sáčkem s piškotovým těstem pruhy do mezer mezi bílkové pruhy. Těsto je řídké, takže se mezi bílkové rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a pečeme v troubě při teplotě 170-180 stupňů 10-15 minut. Necháme vychladnout.

Střídavě nastříkáme pásy sněhu a piškotového těsta.
Foto: Cooky.cz, Střídavě nastříkáme pásy sněhu a piškotového těsta.
Obrázek receptu na Mls na lžíce neboli pudinkový koláč se zakysanou smetanou

Pudinkové řezy se zakysanou smetanou: Známé jako Mls na lžíce nebo Lžičkový sen

4. Vychladlé pásy těsta vyklopíme na čistý papír nebo vál a papír, na kterým se pekly, sloupneme. Oba potřeme vrstvou marmelády jeden. shora a druhý zespodu.

Upečeme v troubě.
Foto: Cooky.cz, Upečeme v troubě.

5. Na spodní díl naneseme silnou vrstvu ušlehané tuhé šlehačky, přiklopíme horní díl a zlehka přimáčkneme. Asi hodinu necháme chladit v lednici a před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Tip

Místo marmelády můžete použít na plnění ke šlehačce čerstvé jahody nebo maliny.

Obrázek receptu na Dezert roku kardinálské řezy s kávovou šlehačkou

Dezertem roku jsou kardinálské řezy s kávovou šlehačkou – top moučník

Recept na jahodové řezy s želatinou

Jahodové řezy se želatinou: Výtečné letní osvěžení

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest