Pokud zbožňujete marakuju tak, jako my, nesmíte tento recept přehlédnout. Kombinace sladkokyselého exotického ovoce, lahodného krému a sušenek coby základu z něj dělá famózní dezert. Výhodou celého dortu je, že ho nemusíte péct. Nejlepší chutě dosáhnete, když si zakoupíte čerstvé plody marakuje, ze kterých si vezmete dužinu.
Recept na marakujový cheesecake
Délka přípravy více než 2 hodiny, 12 porcí.
Ingredience pro přípravu
Základ:
- 250 g sušenek
- 125 g másla pokojové teploty
Krém:
- 500 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 250 g dužiny marakuje bez semínek
- 150 g cukru
- 15 g želatiny
Želé:
- 250 g dužiny marakuje se semínky
- 4 lžíce cukru
- 10 g želatiny
Postup přípravy
1. Sušenky si rozdrtíme a promícháme s máslem.
2. Formu o průměru 26 cm si vyložíme pečícím papírem a přidáme do ni směs ze sušenek a másla.
3. Dáme do lednice.
4. Smetanu si vyšleháme do šlehačky a želatinu na krém si smícháme dle návodu s vodou.
5. Šlehačku promícháme s mascarpone.
6. Dužinu na krém si smícháme s cukrem a dáme vařit do hrnce.
7. Hřejeme za stálého míchání a těsně před dosažením bodu varu odstavíme.
8. Přidáme želatinu rozpuštěnou ve vodě a lžíci mascarpone.
9. Metličkou promícháme a přidáme zbytek šlehačky s mascarpone.
10. Krém rozetřeme na sušenky a dáme na 2 hodiny do lednice.
11. Mezitím si rozpustíme želatinu na vrch ve studené vodě.
12. Dužinu na želé dáme také do hrnce s cukrem a těsně před dosažením bodu varu odstavíme.
13. Přidáme rozpuštěnou želatinu a promícháme.
14. Necháme chvíli zchladnout a rozetřeme na krém.
15. Dáme na 2 hodiny do lednice.
Co víme o marakuji?
Exotické ovoce původem z Jižní Ameriky je velmi ceněné kvůli své osvěžující chuti a velkému množství prospěšných látek. Enormně velké množství vitamínu C, A a vlákniny je pouze třešničkou na dortu tohoto chutného sladkokyselého ovoce.
TIP na letní drink
Smíchejte si dužinu marakuji s vodou a citronem. Získáte velmi osvěžující a chutný drink.
- nepřehlédněte další letní recepty
- recepty na letní drinky a osvěžující nápoje