Nepečené dezerty připravuji hlavně v létě, kdy se mi ani za nic nechce zapínat troubu. Lotus řezy díky mascarpone připomínají italské tiramisu, ale jejich příprava je ještě o něco jednodušší. Nepotřebujeme kávu, sušenky Lotus jsou natolik výrazné, že dodají řezům vynikající chuť s minimální nutností dochucování.
Dezert máte hotový za chvíli, je opravdu velmi nenáročný. Co ale doporučuji, je nechat ho uležet do druhého dne v lednici. Lotusky jsou totiž dost křupavé a čerstvý dezert se špatně krájí. Druhý den už sušenky stihnou vstřebat dostatek vlhkosti a pracuje se s nimi mnohem lépe. Také se propojí jednotlivé chutě a výsledné řezy vážně stojí za to.
Recept na nepečené Lotus řezy s mascarpone
Doba přípravy: 20–25 minut + chlazení přes noc nebo minimálně 4 hodiny
Co potřebujeme na nepečené řezy z Lotus sušenek
- 3 balíčky Lotus sušenek (karamelové sušenky)
- 400 g smetany ke šlehání
- 400 g mascarpone
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1–2 lžíce rumu (dle chuti)
- Strouhaný perník nebo kakao na posypání
Postup přípravy lotuskového zákusku
1. Vyšleháme smetanu s cukrem. Přidáme vanilkový cukr, rum a zašleháme mascarpone.
2. Na plech položíme vrstvu sušenek Lotus, na ni natřeme krém, na něj zase vrstvu sušenek a navrch opět krém.
3. Celé ozdobíme nastrouhaným perníkem, případně rozdrcenými Lotuskami.
4. Dáme odležet do lednice minimálně na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
Variace na lotuskové téma
- Do krému můžeme zamíchat rozpuštěnou čokoládu nebo kakao. Kombinace s lotuskami? Exkluzivní.
- Pro „tiramisu“ efekt přidáme do krému jedno espresso.
- Vyměníme rum za Malibu nebo jiný kokosový likér pro exotičtější vibe.

3BIT řezy s karamelovým krémem: Křupavý dezert na plech inspirovaný známou tyčinkou

Sladký nepečený šlehačkový dezert – rychlá pochoutka pro nečekané návštěvy ze 4 ingrediencí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková