Příprava svátečních koláčků je spojena s vůní domova a sváteční atmosférou, jelikož se připravují s láskou a pro celou rodinu. Jsou to tradiční slovenské koláčky, které se pečou nejčastěji o Vánocích. Mají jemné, křehké těsto a jsou plněny různými druhy náplní, jako je ořechová, maková či tvarohová. Ke kombinaci náplní se používá i marmeláda.
Recept na Babiččiny sváteční koláčky s různými náplněmi
Ingredience na přípravu
Těsto
- 200 ml teplého mléka
- 50 g čerstvého droždí
- 1 KL cukru
- 500 g hladké mouky
- 12 g prášku do pečiva
- 1 KL soli
- 8 g vanilkového cukru
- 100 g cukru krystal
- 1 KL citrónové kůry
Náplň
- 1 PL rumu
- 70 g rozpuštěného másla
- 1 KL soli
- 1 PL sádla
- 3 žloutky
Tvarohová
- 600 g polotučného tvarohu
- 4 PL moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 KL citrónové kůry
- 15 g másla
- 1 PL rumu
- 2 vejce
Marmeládová
- 2 PL švestkových povidel
- 1 KL vanilkového cukru
- 1 PL rumu
Maková
- 160 ml mléka
- 80 g cukru krystal
- 30 g másla
- 250 g mletého máku
- 1 KL mleté skořice
- 1 PL rumu
Děláme li i koláčky s makovou náplní, potřebujeme o polovinu více těsta, než je uvedena v receptu.
Na potření koláčků
- 1 vejce
Na zdobení koláčků
- drcené mandle a rozinky
Postup přípravy
Těsto
1. 200 ml teplého mléka, cukr a mouku zaděláme na kvásek, který necháme na teplém místě cca 7 minut vzejít.
2. V misce smícháme všechny sypké ingredience a poté přimícháme kvásek, rozpuštěné máslo, rum, sádlo a žloutky.
3. Těsto mísíme rukou 7 minut, správné těsto se na ruce nelepí, povrch těsta posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout 40 minut.
Náplň
Tvarohová
1. Všechny ingredience rozmixujeme do hladka, aby se nám náplň neroztékala.
Marmeládová
1. Všechny ingredience smícháme.
Maková
1. Mléko, cukr a máslo dáme do kastrolu a přivedeme k bodu varu.
2. Do vařícího mléka přisypeme mák a vaříme 1 minutu.
3. Nakonec přimícháme skořici a rum. Všechno spolu zamícháme a vychladíme.
Sestavení koláčků
1. Z těsta formujeme bochník, který rozválíme na válu na tloušťku 4 – 4,5 mm.
2. Vykrajujeme kolečka o průměru 4,5 cm a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
3. Uprostřed každého kolečka uděláme důlek a okraje potřeme vajíčkem.
4. Důlek kolečka naplníme tvarohovou náplní. Tvarohové koláčky plníme buď rozinkami namočenými do rumu anebo marmeládovou náplní.
5. Marmeládovou náplň vstříkneme hluboko do tvarohové náplně a koláčky budou bohatě naplněny. Povrch koláčků posypeme mandlemi.
6. Na plechu. necháme kynout 10 minut.
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů 13-14 minut do zlatova.
8. Z těsta vytvoříme další koláčky, které plníme makovou náplní. Do máku taky vstříkneme trochu marmeládové náplně. Posypeme drcenými mandlemi a pečeme stejné jako tvarohové.
Uskladnění
Koláčky budou déle čerstvé, když je skladujeme v plechové dóze. Koláčky jsou krásně křehké a plné domácí chuti, ideální. na svátky anebo oslavy.