Příprava svátečních koláčků je spojena s vůní domova a sváteční atmosférou, jelikož se připravují s láskou a pro celou rodinu. Jsou to tradiční slovenské koláčky, které se pečou nejčastěji o Vánocích. Mají jemné, křehké těsto a jsou plněny různými druhy náplní, jako je ořechová, maková či tvarohová. Ke kombinaci náplní se používá i marmeláda.

Recept na Babiččiny sváteční koláčky s různými náplněmi

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 200 ml teplého mléka
  • 50 g čerstvého droždí
  • 1 KL cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 1 KL soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • 100 g cukru krystal
  • 1 KL citrónové kůry

Náplň

  • 1 PL rumu
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 1 KL soli
  • 1 PL sádla
  • 3 žloutky

Tvarohová

  • 600 g polotučného tvarohu
  • 4 PL moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 KL citrónové kůry
  • 15 g másla
  • 1 PL rumu
  • 2 vejce

Marmeládová

  • 2 PL švestkových povidel
  • 1 KL vanilkového cukru
  • 1 PL rumu

Maková

  • 160 ml mléka
  • 80 g cukru krystal
  • 30 g másla
  • 250 g mletého máku
  • 1 KL mleté skořice
  • 1 PL rumu

Děláme li i koláčky s makovou náplní, potřebujeme o polovinu více těsta, než je uvedena v receptu.

Na potření koláčků

  • 1 vejce

Na zdobení koláčků

  • drcené mandle a rozinky

Postup přípravy

Těsto

1. 200 ml teplého mléka, cukr a mouku zaděláme na kvásek, který necháme na teplém místě cca 7 minut vzejít.

Zaděláme kvásek.
Zdroj: LiViera, Zaděláme kvásek.

2. V misce smícháme všechny sypké ingredience a poté přimícháme kvásek, rozpuštěné máslo, rum, sádlo a žloutky.

3. Těsto mísíme rukou 7 minut, správné těsto se na ruce nelepí, povrch těsta posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout 40 minut.

Vymísíme těsto.
Zdroj: LiViera, Vymísíme těsto.

Náplň

Tvarohová

1. Všechny ingredience rozmixujeme do hladka, aby se nám náplň neroztékala.

Připravíme tvarohovou náplň.
Zdroj: LiViera, Připravíme tvarohovou náplň.

Marmeládová

1. Všechny ingredience smícháme.

Maková

1. Mléko, cukr a máslo dáme do kastrolu a přivedeme k bodu varu.

2. Do vařícího mléka přisypeme mák a vaříme 1 minutu.

3. Nakonec přimícháme skořici a rum. Všechno spolu zamícháme a vychladíme.

Připravíme makovou náplň.
Zdroj: LiViera, Připravíme makovou náplň.

Sestavení koláčků

1. Z těsta formujeme bochník, který rozválíme na válu na tloušťku 4 – 4,5 mm.

2. Vykrajujeme kolečka o průměru 4,5 cm a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.

Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.
Zdroj: LiViera, Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka.

3. Uprostřed každého kolečka uděláme důlek a okraje potřeme vajíčkem.

4. Důlek kolečka naplníme tvarohovou náplní. Tvarohové koláčky plníme buď rozinkami namočenými do rumu anebo marmeládovou náplní.

Uděláme důlky a plníme.
Zdroj: LiViera, Uděláme důlky a plníme.

5. Marmeládovou náplň vstříkneme hluboko do tvarohové náplně a koláčky budou bohatě naplněny. Povrch koláčků posypeme mandlemi.

Zdobíme rozinkami, marmeládou, mandlemi.
Zdroj: LiViera, Zdobíme rozinkami, marmeládou, mandlemi.

6. Na plechu. necháme kynout 10 minut.

7. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů 13-14 minut do zlatova.

Pečeme v troubě.
Zdroj: LiViera, Pečeme v troubě.

8. Z těsta vytvoříme další koláčky, které plníme makovou náplní. Do máku taky vstříkneme trochu marmeládové náplně. Posypeme drcenými mandlemi a pečeme stejné jako tvarohové.

Další těsto a plnění.
Zdroj: LiViera, Další těsto a plnění.

Uskladnění

Koláčky budou déle čerstvé, když je skladujeme v plechové dóze. Koláčky jsou krásně křehké a plné domácí chuti, ideální. na svátky anebo oslavy.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest