Víte co je Chačapuri? Je to placka z nadýchaného chlebového těsta plněná oblíbeným sýrem s příjemnou chutí. Placka úžasně voní máslem a peče se do zlatova. Je to tradiční gruzínský poklad, který by si měl vyzkoušet každý milovník pečiva a sýra, protože když jí ochutnáte, budete jí chtít každý den a budete jí péct opravdu velmi často.

V Gruzii se placka připravuje už staletí a je jejich národním pokrmem. Placka je tady považována za symbol pohostinnosti a radosti ze společného stolování, často se servíruje na velkých hostinách zvaných “supra”. Její název pochází z “chačo” jako sýr a “puri” jako chléb. Jako u každého pokrmu se jeho podoby liší podle regionů, ale základem je vždycky vláčné těsto a rozteklý sýr. Placka obsahuje pouze pár ingrediencí, ale výsledek je fantastický. Vyzkoušíte?

Recept na Gruzínskou chlebovou placku Chačapuri

Ingredience potřebné na přípravu těsta

  • 150 g teplé vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 5 g cukru
  • 10 g hladké mouky

Ingredience potřebné na přídání

  • 420 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 20 g olivového oleje
  • 145 g mléka

Ingredience k dokončení placek

  • sýr Gouda
  • Balkánský sýr
  • máslo
  • vejce
  • zelená petrželka anebo pažitka (volitelné)
Obrázek receptu na dalmatské čebureky.

Dalmatské čebureky plněné šťavnatou masovou náplní: Křupavá pochoutka z Balkánu

Postup přípravy

1. Smícháme vodu, cukr, droždí a mouku, necháme stát 10 minut, než vzejde kvásek.

2. Přidáme ostatní ingredience a necháme nakynout.

3. Těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky.

4. Doprostřed placky dáme náplň z Goudy a Balkánského sýra a okraje placky vytáhneme a spojíme po dvou tak. že nám vzniknou tvary lodiček.

5. Okraje potřeme vajíčkem a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.

6. 5 minut před koncem pečení můžeme doprostřed rozklepnout vajíčko a placku posypat bylinkami. Po vytažení z trouby okraje potřeme rozpuštěným máslem.

Obrázek receptu na Chačapuri - kouzlo gruzínské kuchyně - chlebová placka plněná sýrem
Recept na Chačapuri – kouzlo gruzínské kuchyně – chlebová placka plněná sýrem – Před koncem pečení můžeme rozklepnout vajíčko a posypat bylinkami.

Tip

Placka se v Gruzii peče v peci tone (podobné peci tandoor), máte li možnost místo obyčejné trouby upéct v peci, to bude teprve ta pravá pochoutka.

Květákové placky

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest