Víte co je Chačapuri? Je to placka z nadýchaného chlebového těsta plněná oblíbeným sýrem s příjemnou chutí. Placka úžasně voní máslem a peče se do zlatova. Je to tradiční gruzínský poklad, který by si měl vyzkoušet každý milovník pečiva a sýra, protože když jí ochutnáte, budete jí chtít každý den a budete jí péct opravdu velmi často.
V Gruzii se placka připravuje už staletí a je jejich národním pokrmem. Placka je tady považována za symbol pohostinnosti a radosti ze společného stolování, často se servíruje na velkých hostinách zvaných “supra”. Její název pochází z “chačo” jako sýr a “puri” jako chléb. Jako u každého pokrmu se jeho podoby liší podle regionů, ale základem je vždycky vláčné těsto a rozteklý sýr. Placka obsahuje pouze pár ingrediencí, ale výsledek je fantastický. Vyzkoušíte?
Recept na Gruzínskou chlebovou placku Chačapuri
Ingredience potřebné na přípravu těsta
- 150 g teplé vody
- 7 g sušeného droždí
- 5 g cukru
- 10 g hladké mouky
Ingredience potřebné na přídání
- 420 g hladké mouky
- 10 g soli
- 20 g olivového oleje
- 145 g mléka
Ingredience k dokončení placek
- sýr Gouda
- Balkánský sýr
- máslo
- vejce
- zelená petrželka anebo pažitka (volitelné)

Dalmatské čebureky plněné šťavnatou masovou náplní: Křupavá pochoutka z Balkánu
Postup přípravy
1. Smícháme vodu, cukr, droždí a mouku, necháme stát 10 minut, než vzejde kvásek.
2. Přidáme ostatní ingredience a necháme nakynout.
3. Těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky.
4. Doprostřed placky dáme náplň z Goudy a Balkánského sýra a okraje placky vytáhneme a spojíme po dvou tak. že nám vzniknou tvary lodiček.
5. Okraje potřeme vajíčkem a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.
6. 5 minut před koncem pečení můžeme doprostřed rozklepnout vajíčko a placku posypat bylinkami. Po vytažení z trouby okraje potřeme rozpuštěným máslem.
Tip
Placka se v Gruzii peče v peci tone (podobné peci tandoor), máte li možnost místo obyčejné trouby upéct v peci, to bude teprve ta pravá pochoutka.
