Dopřejte si kousek zdraví na talíři v podobě cukotově-batátové polévky. Cukety jsou velice oblíbenou a variabilní surovinou. Jde z nich totiž udělat nespočet jídel a mezi ty nejlepší patří i cuketově-batátová krémová polévka. Cukety také pěstuji. Jeden rok jsem je měla na rozdávání a jiný rok téměř nic. No jsou taky nevyzpytatelné, jako lidé.
Cuketa je vlastně druh letní tykve, který pochází z Mexika. Má nízký obsah kalorií, obsahuje tělu prospěšné minerály a vitamíny a má vysoký obsah vody, co jí činí lehce stravitelnou. Batát, známý jako sladká brambora, je kořenová zelenina pocházející z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Batáty mají sice více kalorií než cuketa, ale obsahuje zase přírodní cukry a komplexní sacharidy, které dodávají tělu dlouhotrvající energii, také Beta – karoten, který přispívá k ochraně očí a zdraví pokožky.
Recept na výbornou krémovou polévku z cuket a batátů
Ingredience na přípravu
- 2 cukety
- 1 batát
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 PL olivového oleje
- 30 g másla
- 1 ks chilli papričky
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 dl smetany na vaření
- 2 KL soli
- pepř dle chuti
- zelená petrželová nať
Postup
1. V kastrolu si ohřejeme olej, přidáme drobně nakrájenou cibuli a očištěnou a nakrájenou chilli papričku. Zamícháme a smažíme 1 minutu.
2. Do kastrolu přidáme na kostky nakrájenou cuketu a smažíme další 2 minuty.
3. Přidáme oloupaný a na kostky nakrájený batát, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme pod pokličkou cca 15 minut.
4.Polévku sundáme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme, poté přivedeme opět k varu, přidáme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
5. Sundáme z plotny a dochutíme zelenou petrželkou.
Cukety a batáty se v kuchyni skvěle doplňují a obě suroviny se hodí do mnoha receptů, které vás budou bavit nejen při přípravě, ale hlavně při ochutnávání.