Rozcuchy patří mezi ty pokrmy, které umí vykouzlit útulnou domáckou pohodu. Toto křehké pečivo s jemnou chutí a vůní čerstvého droždí jsou ideální k snídani, svačině nebo i k odpolednímu čaji. A navíc je máte hotové mrknutím oka

Rozcuchy jsou zajímavé tím, že jejich název pochází ze slova „cut“, což znamená rozříznout nebo rozsekat. Rozcuchy se totiž pečou v kuse jako velká roláda, která se po upečení rozkrájí na plátky. Tato technika zajišťuje, že pečivo zůstane uvnitř měkké a šťavnaté. V některých regionech se rozcuchy nazývají také „šneci“ kvůli svému spirálovitému tvaru po rozkrojení.

Recept na domácí křehké rozcuchy (slané šneky)

Doba pečení v troubě 25 až 30 minut.

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 droždí (21 g čerstvého droždí)
  • 1 dcl oleje
  • 1 lžička soli
  • 250 ml mléka

Náplň:

  • 1/2 hery
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 400 g šunky junior
  • 200 g nastrouhaného sýru

Postup přípravy na domácí rozcuchy

Recept na slané rozcuchy - domácí čerstvé pečivo
Foto: Ilona Mikulecká, Slané rozcuchy

1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte 10 minut aktivovat.

2. V míse smíchejte mouku se solí.

3. Přidejte aktivované droždí s mlékem a olej.

4. Zpracujte v hladké těsto a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí.

5. Heru smíchejte s najemno nasekaným česnekem a solí.

6. Šunku nakrájejte na malé kostičky.

7. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a rozválte na tenké placky.

8. Potřete tvarohovou směsí a posypte šunkou se salámem a sýrem.

9. Zatočte roládu a nakrájejte na trojúhelníky.

10. Potřete vejcem a posypte mákem, kmínem nebo sezamovým semínkem.

11. Pečte při 180 stupních asi 25 až 30 minut, dokud rozcuchy nejsou zlatě zbarvené.

Recept na zapečené plněné zapečené šneky

Šneci z listového těsta plněné tuňákem a rajčatovým sugem

Tipy redakce

  • Pro lepší kynutí postavte těsto na teplé místo, například k radiátoru nebo do vypnuté trouby s rozsvíceným světlem.
  • Můžete experimentovat s různými náplněmi – špenát, dokonce marmeláda.
  • Upečené rozcuchy lze zmrazit až na 3 měsíce.
Recept na slané pečivo - šneci z trouby

Slaní šneci z listového těsta – rychlovka, která nikdy nezklame

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest