Rozcuchy patří mezi ty pokrmy, které umí vykouzlit útulnou domáckou pohodu. Toto křehké pečivo s jemnou chutí a vůní čerstvého droždí jsou ideální k snídani, svačině nebo i k odpolednímu čaji. A navíc je máte hotové mrknutím oka
Rozcuchy jsou zajímavé tím, že jejich název pochází ze slova „cut“, což znamená rozříznout nebo rozsekat. Rozcuchy se totiž pečou v kuse jako velká roláda, která se po upečení rozkrájí na plátky. Tato technika zajišťuje, že pečivo zůstane uvnitř měkké a šťavnaté. V některých regionech se rozcuchy nazývají také „šneci“ kvůli svému spirálovitému tvaru po rozkrojení.
Recept na domácí křehké rozcuchy (slané šneky)
Doba pečení v troubě 25 až 30 minut.
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1/2 droždí (21 g čerstvého droždí)
- 1 dcl oleje
- 1 lžička soli
- 250 ml mléka
Náplň:
- 1/2 hery
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 400 g šunky junior
- 200 g nastrouhaného sýru
Postup přípravy na domácí rozcuchy
1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte 10 minut aktivovat.
2. V míse smíchejte mouku se solí.
3. Přidejte aktivované droždí s mlékem a olej.
4. Zpracujte v hladké těsto a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí.
5. Heru smíchejte s najemno nasekaným česnekem a solí.
6. Šunku nakrájejte na malé kostičky.
7. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a rozválte na tenké placky.
8. Potřete tvarohovou směsí a posypte šunkou se salámem a sýrem.
9. Zatočte roládu a nakrájejte na trojúhelníky.
10. Potřete vejcem a posypte mákem, kmínem nebo sezamovým semínkem.
11. Pečte při 180 stupních asi 25 až 30 minut, dokud rozcuchy nejsou zlatě zbarvené.

Šneci z listového těsta plněné tuňákem a rajčatovým sugem
Tipy redakce
- Pro lepší kynutí postavte těsto na teplé místo, například k radiátoru nebo do vypnuté trouby s rozsvíceným světlem.
- Můžete experimentovat s různými náplněmi – špenát, dokonce marmeláda.
- Upečené rozcuchy lze zmrazit až na 3 měsíce.
