Na první pohled to může znít jako zvláštní kombinace: cuketa v podobě omáčky, uzené maso a k tomu knedlíky s příměsí mrkve. Ale přesně tato kombinace dělá z pokrmu specialitu, která poskytne skvělou harmonii chutí. Cuketa si zaslouží víc pozornosti, než jí často dáváme. Tahle nenápadná a mnohoúčelová zelenina, která se ve velkém sklízí v létě a na podzim, je lehce stravitelná a schopná přizpůsobit se každému receptu. Však se přesvědčíte sami!
Cuketa je navíc plná vody a vlákniny a téměř bez kalorií. A právě omáčka z cukety může být důkazem toho, že tato zelenina nemusí být jen nudná příloha. Při vaření se z uzeného masa uvolňuje kouřová vůně, která se mísí s lehkostí zeleniny a vzniká plná chuť, kterou si nejlépe vychutnáte s mrkvovými knedlíky.
Recept na cuketovou omáčku s uzeným a knedlíky
Ingredience pro přípravu
Omáčka:
- 1 cibule
- plátek másla
- 1 malá žlutá cuketa
- 1 malá zelená cuketa
- zakysaná smetana
- 750 ml vývaru nebo 750 ml vody a kostka zeleninového bujonu Kuchárek (je bez konzervantů)
- sůl a pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml mléka
- uvařené uzené maso
Mrkvové knedlíky:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 300 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 150 g uvařené nahrubo nastrouhané mrkve
- 15 g droždí
- lžíce nasekané petrželky
Postup přípravy omáčky
1. Na másle zpěníme cibuli a přidáme nahrubo nastrouhané cukety i se slupkou.
2. Osolíme a opepříme a orestujeme.
3. Přilijeme vývar a v mléce dobře rozmíchanou mouku.
4. Přidáme zakysanou smetanu a krátce povaříme.
5. Uvařené uzené maso prohřejeme na pánvi.
Příprava knedlíků

Cuketové zelí na celou zimu: Úroda ze zahrady uložená ve sklípku na později
1. Do hrníčku rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, kvásek necháme vzejít.
2. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, přidáme kvásek a ostatní suroviny.
3. Vypracujeme těsto, poprášíme moukou a přikryjeme suchou, čistou utěrkou.
4. Necháme kynout dokud těsto nezdvojnásobí objem.
5. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly.
6. Z každého dílu uválíme kouli a necháme ještě dokynout.
7. Dále vytvarujeme válečky a vkládáme je do vroucí osolené vody, kde vaříme 20 – 25 minut. Během vaření knedlíky obrátíme.
8. Knedlíky ihned po uvaření nakrájíme nití.
Pár tipů na závěr
Během sezóny cukety často přerůstají. Tahle omáčka je perfektní způsob, jak zpracovat i ty větší kusy.
Jemná sladkost mrkve v knedlících a lehká zeleninová omáčka si získají i menší strávníky.

Jemná pomalu dušená cikánská hovězí pečeně s rýží z kastrolu: Tanec chutí dušený v hrnci

Výborné karbanátky s cuketou: Chytrý recept na oběd, díky cuketě jsou krásně vláčné
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI