Na první pohled to může znít jako zvláštní kombinace: cuketa v podobě omáčky, uzené maso a k tomu knedlíky s příměsí mrkve. Ale přesně tato kombinace dělá z pokrmu specialitu, která poskytne skvělou harmonii chutí. Cuketa si zaslouží víc pozornosti, než jí často dáváme. Tahle nenápadná a mnohoúčelová zelenina, která se ve velkém sklízí v létě a na podzim, je lehce stravitelná a schopná přizpůsobit se každému receptu. Však se přesvědčíte sami!

Cuketa je navíc plná vody a vlákniny a téměř bez kalorií. A právě omáčka z cukety může být důkazem toho, že tato zelenina nemusí být jen nudná příloha. Při vaření se z uzeného masa uvolňuje kouřová vůně, která se mísí s lehkostí zeleniny a vzniká plná chuť, kterou si nejlépe vychutnáte s mrkvovými knedlíky.

Recept na cuketovou omáčku s uzeným a knedlíky

Ingredience pro přípravu

Omáčka:

  • 1 cibule
  • plátek másla
  • 1 malá žlutá cuketa
  • 1 malá zelená cuketa
  • zakysaná smetana
  • 750 ml vývaru nebo 750 ml vody a kostka zeleninového bujonu Kuchárek (je bez konzervantů)
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • uvařené uzené maso

Mrkvové knedlíky:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 150 g uvařené nahrubo nastrouhané mrkve
  • 15 g droždí
  • lžíce nasekané petrželky

Postup přípravy omáčky

1. Na másle zpěníme cibuli a přidáme nahrubo nastrouhané cukety i se slupkou.

2. Osolíme a opepříme a orestujeme.

3. Přilijeme vývar a v mléce dobře rozmíchanou mouku.

4. Přidáme zakysanou smetanu a krátce povaříme.

5. Uvařené uzené maso prohřejeme na pánvi.

Příprava knedlíků

Obrázek receptu na Cuketové zelí aneb jak zpracovat velkou úrodu cuket ze zahrádky

Cuketové zelí na celou zimu: Úroda ze zahrady uložená ve sklípku na později

1. Do hrníčku rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, kvásek necháme vzejít.

2. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, přidáme kvásek a ostatní suroviny.

3. Vypracujeme těsto, poprášíme moukou a přikryjeme suchou, čistou utěrkou.

4. Necháme kynout dokud těsto nezdvojnásobí objem.

5. Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly.

6. Z každého dílu uválíme kouli a necháme ještě dokynout.

7. Dále vytvarujeme válečky a vkládáme je do vroucí osolené vody, kde vaříme 20 – 25 minut. Během vaření knedlíky obrátíme.

8. Knedlíky ihned po uvaření nakrájíme nití.

Cuketa na omáčku.
Zdroj: freepik.com, Cuketa na omáčku.

Pár tipů na závěr

Během sezóny cukety často přerůstají. Tahle omáčka je perfektní způsob, jak zpracovat i ty větší kusy.

Jemná sladkost mrkve v knedlících a lehká zeleninová omáčka si získají i menší strávníky.

Obrázek receptu na Cikánskou pečeni trochu jinak - hovězí s omáčkou a hráškovou rýží

Jemná pomalu dušená cikánská hovězí pečeně s rýží z kastrolu: Tanec chutí dušený v hrnci

Obrázek receptu na Karbanátky s cuketou - zelenou chameleónkou kuchyně

Výborné karbanátky s cuketou: Chytrý recept na oběd, díky cuketě jsou krásně vláčné

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest