Mám tu pro vás dnes rychlý a chutný recept na slaný koláč z červené řepy a kozího sýra. Tento koláč krásně doplňuje listové těsto, čerstvý špenát a dresink. Koláč je hotový do 30 minut. Dokonalá rychlá a sytá svačinka nebo večeře.
Nemám ráda, když se k svačinám nebo večeřím stále podává stejné pokrmy, například v podobě pečiva namazaného máslem s nějakou uzeninou či sýrem. Proto se snažím trošku zpestřit a rozšířit náš jídelníček novými recepty a chutěmi. Tentokrát jsem dostala chuť na červenou řepu a kozí sýr. Kdo nemá rád kozí sýr, může nahradit kravským plísňovým sýrem. Rozhodla jsem se z těchto surovin upéct rychlý slaný koláč. Pojďte si ho se mnou upéct, je to snadné a opět rychlé.
Recept na výborný slaný koláč z červené řepy a kozím sýrem
Potřebné suroviny:
- 1 plát vyváleného listového těsta
- 500 g vařené červené řepy (nakrájené na plátky)
- 125 g čerstvého listového špenátu
- 3 stroužky česneku, nakrájený na plátky
- sůl a pepř na dochucení
- lžíce oleje na orestování špenátu s česnekem
- 1 balení kozího sýra s plísní (nakrájený na širší plátky)
Dresink:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medové hořčice
- 1/2 citronu (citronovou šťávu)
- 1 lžíce balzamikové redukce
Postup:
1. Nejprve si orestuji na pánvi česnek, jakmile se rozvoní přidám čerstvý špenát. Když špenát ovadne, osolím ho a opepřím.
2. Plát listového těsta si rozložím do zapékací misky, na listové těsto dám nakrájenou červenou řepu, vše osolíme a opepříme. Pak přidáme orestovaný špenát a nakrájený kozí sýr.
3. Připravím si dresink a to smícháním uvedených surovin: olivový olej, medovou hořčici, citronovou šťávu a bazalkové redukce.
4. Dresinkem přeliji připravený slaný koláč. Takto připravený koláč vložím do předehřáté trouby a peču cca 20 minut na 180 stupňů.
5. Když jsou okraje koláče do zlatova je koláč hotový. Necháme chvíli vychladnout a následně podáváme. Koláč je dobrý teplý i studený. Dobrou chuť.