5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dokonalý dezert, který v sobě kombinuje dvě lahodné a oblíbené chutě – to je čokoládový dort se sladkou karamelovou náplní. Jedná se o lahodný dezert, kterému nikdo neodolá. Tento dezert je z kategorie nepečených dortů, počítejte tedy s nějakým časem na ztuhnutí v lednici.

Kombinace karamelu a čokolády je nejen lahodná, ale také velmi lákavá. Málokdo jí totiž odolá. Takto chutný dezert si dokážeme připravit i v pohodlí domova a ohromit tím každou návštěvu. Jedná se totiž o dokonalý pokrm nejen k nedělní kávě, ale také k odpolední svačině. Ideální volba pro milovníky sladkého jídla.

Zdroj obrázku: pexels.com, karamel potřebný na dort s karamelovou náplní

Recept na fantastický čokoládový dort se sladkou karamelovou náplní

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Celkový čas 15 minut
Porcí 12
Čokoládový nepečený dort, který v sobě kombinuje karamel a sušenku. Necháme ztuhnout v lednici. Nepečený dort…

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení
  • Pánev
  • Hluboká mísa
  • Pečící papír

Suroviny

Ingredience na sušenkový základ

  • 300 gramů sušenek
  • 15 gramů kakaového prášku
  • 150 mililitrů mléka

Ingredience na karamelovou náplň

  • 175 gramů cukru
  • 50 mililitrů vody
  • 160 mililitrů tekuté smetany (33 % tuku)
  • 150 gramů nasekaných, pražených arašídů
  • 70 gramů másla

Ingredience na krém

  • 250 mililitrů tekuté smetany (33 % tuku)
  • 250 gramů mascarpone
  • 35 gramů moučkového cukru
  • 10 gramů vanilkového cukru (1 balíček)
  • 8 gramů smetanového zahušťovadla (1 sáček)

Ingredience na ganache z bílé čokolády

  • 125 gramů bílé čokolády
  • 75 mililitrů tekuté smetany (33 % tuku)
  • 15 gramů nasekaných arašídů

Postup 

  • Jako první si připravíme sušenkový základ. Na ten budeme potřebovat sušenky, které si rozdrtíme. Můžeme to udělat za pomoci rukou nebo ručního mixéru.
  • Rozdrcené sušenky smícháme s kakaovým práškem a mlékem. Mícháme tak dlouho, dokud nezískáme jemnou pastu.
  • Vzniklou hmotu rozprostřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Do plechu směs zatlačíme za pomoci potravinářské fólie.
  • Nyní si připravíme karamelovou omáčku. Na ni budeme potřebovat na pánvi rozpustit cukr a vodu.
  • Směs mícháme tak dlouho, dokud nezíská hnědou barvu. Jakmile se tak stane, přidáme na pánev také máslo a neustále mícháme.
  • Ve chvíli, kdy se máslo rozpustí, přidáme do směsi také smetanu a nasekané arašídy. Jakmile nám vznikne hladká směs bez hrudek, odstraníme pánev ze sporáku.
  • Směs necháme vychladnout a poté ji rozetřeme na sušenkový základ.
  • V hluboké míse si poté smícháme mascarpone, moučkový cukr, vanilkový cukr a smetanu ke šlehání.
  • Jakmile nám vznikne hustá směs, umístíme ji na vrstvu karamelové polevy.
  • Poslední vrstvou bude ganache z bílé čokolády. V hrnci si zahřejeme bílou čokoládu se smetanou.
  • Jakmile se čokoláda ve smetaně rozpustí, přidáme do ní nasekané arašídy.
  • Hotovou čokoládovou směs nalijeme na vrstvu krému.
  • Hotový dezert umístíme do lednice, kde jej necháme ztuhnout několik hodin.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Před samotným servírováním je dobré dezert ozdobit karamelovým topingem a šlehačkou.
  • Pro snadnější manipulaci se sušenkovým základem doporučujeme použít potravinářskou fólii.
  • Aby se chutě propojily je dobré nechat dort v lednici přes noc. 
Cena: cca 150 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká, Evropská kuchyně
Klíčové slovo: čokoláda, karamel, šlehačka, sušenka



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest