Dokonalý dezert, který v sobě kombinuje dvě lahodné a oblíbené chutě – to je čokoládový dort se sladkou karamelovou náplní. Jedná se o lahodný dezert, kterému nikdo neodolá. Tento dezert je z kategorie nepečených dortů, počítejte tedy s nějakým časem na ztuhnutí v lednici.
Kombinace karamelu a čokolády je nejen lahodná, ale také velmi lákavá. Málokdo jí totiž odolá. Takto chutný dezert si dokážeme připravit i v pohodlí domova a ohromit tím každou návštěvu. Jedná se totiž o dokonalý pokrm nejen k nedělní kávě, ale také k odpolední svačině. Ideální volba pro milovníky sladkého jídla.
Recept na fantastický čokoládový dort se sladkou karamelovou náplní
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
- Pánev
- Hluboká mísa
- Pečící papír
Suroviny
Ingredience na sušenkový základ
- 300 gramů sušenek
- 15 gramů kakaového prášku
- 150 mililitrů mléka
Ingredience na karamelovou náplň
- 175 gramů cukru
- 50 mililitrů vody
- 160 mililitrů tekuté smetany (33 % tuku)
- 150 gramů nasekaných, pražených arašídů
- 70 gramů másla
Ingredience na krém
- 250 mililitrů tekuté smetany (33 % tuku)
- 250 gramů mascarpone
- 35 gramů moučkového cukru
- 10 gramů vanilkového cukru (1 balíček)
- 8 gramů smetanového zahušťovadla (1 sáček)
Ingredience na ganache z bílé čokolády
- 125 gramů bílé čokolády
- 75 mililitrů tekuté smetany (33 % tuku)
- 15 gramů nasekaných arašídů
Postup
- Jako první si připravíme sušenkový základ. Na ten budeme potřebovat sušenky, které si rozdrtíme. Můžeme to udělat za pomoci rukou nebo ručního mixéru.
- Rozdrcené sušenky smícháme s kakaovým práškem a mlékem. Mícháme tak dlouho, dokud nezískáme jemnou pastu.
- Vzniklou hmotu rozprostřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Do plechu směs zatlačíme za pomoci potravinářské fólie.
- Nyní si připravíme karamelovou omáčku. Na ni budeme potřebovat na pánvi rozpustit cukr a vodu.
- Směs mícháme tak dlouho, dokud nezíská hnědou barvu. Jakmile se tak stane, přidáme na pánev také máslo a neustále mícháme.
- Ve chvíli, kdy se máslo rozpustí, přidáme do směsi také smetanu a nasekané arašídy. Jakmile nám vznikne hladká směs bez hrudek, odstraníme pánev ze sporáku.
- Směs necháme vychladnout a poté ji rozetřeme na sušenkový základ.
- V hluboké míse si poté smícháme mascarpone, moučkový cukr, vanilkový cukr a smetanu ke šlehání.
- Jakmile nám vznikne hustá směs, umístíme ji na vrstvu karamelové polevy.
- Poslední vrstvou bude ganache z bílé čokolády. V hrnci si zahřejeme bílou čokoládu se smetanou.
- Jakmile se čokoláda ve smetaně rozpustí, přidáme do ní nasekané arašídy.
- Hotovou čokoládovou směs nalijeme na vrstvu krému.
- Hotový dezert umístíme do lednice, kde jej necháme ztuhnout několik hodin.
Poznámky
- Před samotným servírováním je dobré dezert ozdobit karamelovým topingem a šlehačkou.
- Pro snadnější manipulaci se sušenkovým základem doporučujeme použít potravinářskou fólii.
- Aby se chutě propojily je dobré nechat dort v lednici přes noc.