Koprová omáčka je oblíbená klasika, která se hodí k mnoha pokrmům, jako jsou vařená vejce, hovězí maso nebo nové brambory. Tento recept na koprovou omáčku je jednoduchý na přípravu a nabízí jemnou, krémovou texturu s vyváženou sladkokyselou chutí.
Koprová omáčka je jedním z pilířů české kuchyně, který má své kořeny hluboko v tradiční domácí gastronomii. Její příprava je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje hlavně a především cit pro vyvážení chutí. Základem je jíška z mouky a másla, do které se postupně přidává mléko nebo smetana pro zjemnění. Výraznou chuť omáčce dodává čerstvý nebo sušený kopr, který se přidává ke konci vaření, aby si uchoval svou typickou vůni a chuť. Kyselost omáčky je dosažena pomocí octa nebo citronové šťávy, což ji činí osvěžující a lehkou. Koprová omáčka se tradičně podává s houskovými knedlíky a vařenými vejci, ale existují i varianty s masem, jako je hovězí či telecí. Historicky se koprová omáčka vyvinula jako jednoduché a dostupné jídlo, využívající běžné ingredience, což reflektuje praktičnost a kreativitu českých kuchařek.
Tipy na vylepšení receptu:
- Variace kyselosti a sladkosti: Podle chuti můžete upravit množství cukru a octa v omáčce. Pokud máte rádi kyselejší omáčky, můžete přidat více octa, naopak pro sladší chuť přidejte více cukru.
- Bylinková varianta: Pro další vrstvu chuti můžete do omáčky přidat i další bylinky, jako je petrželka nebo pažitka, které doplní chuť kopru.
- Smetanovější verze: Pokud preferujete velmi krémovou omáčku, můžete zvýšit množství smetany nebo přidat trochu másla navíc.
- Lehčí verze: Pro lehčí variantu můžete část smetany nahradit mlékem nebo rostlinnou alternativou.
Recept na koprovou omáčku
Suroviny
- 3 hrnky vlažného zeleninového vývaru
- 3 polévkové lžíce nasekaných čerstvých koprových listů
- ½ kostky másla
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- ¾ hrnku smetany (s obsahem tuku alespoň 30 %)
- 3 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce octa
- 1 lžička soli
Postup
- Začněte tím, že rozpustíte máslo v hlubokém hrnci.
- Přidejte 3 polévkové lžíce mouky a důkladně míchejte po dobu jedné minuty.
- Postupně po dávkách přidávejte 3 hrnky vlažného zeleninového vývaru.
- Přikryjte hrnec pokličkou a nechte omáčku na mírném plameni.
Hustá smetanová omáčka
- Po 20 minutách přidejte do omáčky 1 lžičku soli, 3 polévkové lžíce cukru a ¾ šálku smetany.
- Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, a poté hrnec odstavte z plotny.
- Přidejte 2 polévkové lžíce octa a 3 polévkové lžíce čerstvého kopru.
Čerstvý kopr, základ omáčky
- Dobře promíchejte, aby se kopr rovnoměrně rozprostřel v omáčce.
- Nechte omáčku 5 minut odležet, aby se chutě prolnuly a omáčka získala jemnou, harmonickou chuť.
Hotová koprová omáčka
- Skvěle se hodí k vařeným vejcím, hovězímu masu nebo bramborám.
Servírování omáčky s vejcem