5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Koprová omáčka je oblíbená klasika, která se hodí k mnoha pokrmům, jako jsou vařená vejce, hovězí maso nebo nové brambory. Tento recept na koprovou omáčku je jednoduchý na přípravu a nabízí jemnou, krémovou texturu s vyváženou sladkokyselou chutí.

Koprová omáčka je jedním z pilířů české kuchyně, který má své kořeny hluboko v tradiční domácí gastronomii. Její příprava je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje hlavně a především cit pro vyvážení chutí. Základem je jíška z mouky a másla, do které se postupně přidává mléko nebo smetana pro zjemnění. Výraznou chuť omáčce dodává čerstvý nebo sušený kopr, který se přidává ke konci vaření, aby si uchoval svou typickou vůni a chuť. Kyselost omáčky je dosažena pomocí octa nebo citronové šťávy, což ji činí osvěžující a lehkou. Koprová omáčka se tradičně podává s houskovými knedlíky a vařenými vejci, ale existují i varianty s masem, jako je hovězí či telecí. Historicky se koprová omáčka vyvinula jako jednoduché a dostupné jídlo, využívající běžné ingredience, což reflektuje praktičnost a kreativitu českých kuchařek.

Tipy na vylepšení receptu:

  • Variace kyselosti a sladkosti: Podle chuti můžete upravit množství cukru a octa v omáčce. Pokud máte rádi kyselejší omáčky, můžete přidat více octa, naopak pro sladší chuť přidejte více cukru.
  • Bylinková varianta: Pro další vrstvu chuti můžete do omáčky přidat i další bylinky, jako je petrželka nebo pažitka, které doplní chuť kopru.
  • Smetanovější verze: Pokud preferujete velmi krémovou omáčku, můžete zvýšit množství smetany nebo přidat trochu másla navíc.
  • Lehčí verze: Pro lehčí variantu můžete část smetany nahradit mlékem nebo rostlinnou alternativou.
Ingredience na přípravu koprové omáčky

Recept na koprovou omáčku

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut
Porcí 3 porce
Tato jednoduchá a levná omáčka se stane oblíbeným receptem ve vaší kuchyni

Suroviny

  • 3 hrnky vlažného zeleninového vývaru
  • 3 polévkové lžíce nasekaných čerstvých koprových listů
  • ½ kostky másla
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • ¾ hrnku smetany (s obsahem tuku alespoň 30 %)
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 lžička soli

Postup 

  • Začněte tím, že rozpustíte máslo v hlubokém hrnci.
  • Přidejte 3 polévkové lžíce mouky a důkladně míchejte po dobu jedné minuty.
  • Postupně po dávkách přidávejte 3 hrnky vlažného zeleninového vývaru.
  • Přikryjte hrnec pokličkou a nechte omáčku na mírném plameni.
    Koprová omáčka - Zahuštění

    Hustá smetanová omáčka

  • Po 20 minutách přidejte do omáčky 1 lžičku soli, 3 polévkové lžíce cukru a ¾ šálku smetany.
  • Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, a poté hrnec odstavte z plotny.
  • Přidejte 2 polévkové lžíce octa a 3 polévkové lžíce čerstvého kopru.
    Koprová omáčka - dochucení

    Čerstvý kopr, základ omáčky

  • Dobře promíchejte, aby se kopr rovnoměrně rozprostřel v omáčce.
  • Nechte omáčku 5 minut odležet, aby se chutě prolnuly a omáčka získala jemnou, harmonickou chuť.
    Koprová omáčka - vše v hrnci

    Hotová koprová omáčka

  • Skvěle se hodí k vařeným vejcím, hovězímu masu nebo bramborám.
    Koprová omáčka - servírovaní

    Servírování omáčky s vejcem

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: kopr, omáčka, smetana



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest