Houbový chlebový nákyp, známý také jako hubník, je tradiční pokrm původně z Krkonoš. Je ideální jako příloha nebo hlavní jídlo a připravuji ho s uzeným masem nebo slaninou. Tento recept spojuje chuť hub, slaniny a česneku s jemností namočeného chleba v mléce a výsledkem je lahodný a sytý pokrm.
Základní ingredience hubníku zahrnují houby (často čerstvé, ale mohou být i sušené), pečivo (například rohlíky nebo chléb), mléko, vejce a koření. Já do směsi přidávám i uzené maso nebo slaninu pro bohatší chuť. Zároveň pak není potřeba další příloha a houbový nákyp jíme prostě samotný. Postup přípravy zahrnuje namočení pečiva v mléce, smíchání s podušenými houbami, vejci a kořením. Tato směs se pak peče v troubě, dokud není zlatavá a pevná na povrchu. Hubník je oblíbený pro svou sytost a bohatou houbovou chuť, která je ideální pro podzimní období.
Další recepty z hub:
- recept na houbovou smaženici
- Houbový Kuba – nejen vánoční recept
- Poctivá bramboračka s houbami
Recept na houbový nákyp, ideální pokrm chladných dní
Potřebné vybavení
- Pekáč
Suroviny
- 1 šálek plnotučného mléka
- 4 šálky starého chleba, pečiva
- 4 plátky slaniny
- 2 hrsti sušených hub
- 4 vejce
- 5 stroužků česneku
- 2 polévkové lžíce krupice
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžička másla nebo sádla
- 2 polévkové lžíce strouhanky
Postup
- Oloupejte a prolisujte nebo rozmačkejte česnek, nakrájejte slaninu na kostky.
- Do hrnce nalijte asi dva hrnky vody a přidejte 2 plné hrsti sušených hub. Nechte vařit po dobu 10 minut.
Namoční hu na nákyp
- Uvařené houby nakrájejte na menší kousky. Houbový vývar si nechte stranou.
Krájení hub na hubník
- Do mísy vložte chleba a zalijte je mlékem.
- Přidejte nakrájenou slaninu, 4 vejce a prolisovaný česnek. Směs dochuťte solí a pepřem. Přidejte vývar z hub.
- Přidejte 2 polévkové lžíce krupice a míchejte, dokud se zcela nezapracuje do směsi.
Míchání surovin na hubník
- Zapékací misku vymažte a vysypte 2 polévkovými lžícemi strouhanky.
- Směs nalijte do připravené zapékací misky.
Hotový hubník v pekáči
- Předehřejte troubu na 190 °C. Nákyp pečte po dobu 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Hubník a jeho servírování