5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Houbový chlebový nákyp, známý také jako hubník, je tradiční pokrm původně z Krkonoš. Je ideální jako příloha nebo hlavní jídlo a připravuji ho s uzeným masem nebo slaninou. Tento recept spojuje chuť hub, slaniny a česneku s jemností namočeného chleba v mléce a výsledkem je lahodný a sytý pokrm.

Základní ingredience hubníku zahrnují houby (často čerstvé, ale mohou být i sušené), pečivo (například rohlíky nebo chléb), mléko, vejce a koření. Já do směsi přidávám i uzené maso nebo slaninu pro bohatší chuť. Zároveň pak není potřeba další příloha a houbový nákyp jíme prostě samotný. Postup přípravy zahrnuje namočení pečiva v mléce, smíchání s podušenými houbami, vejci a kořením. Tato směs se pak peče v troubě, dokud není zlatavá a pevná na povrchu. Hubník je oblíbený pro svou sytost a bohatou houbovou chuť, která je ideální pro podzimní období.

Další recepty z hub:

Hubník – houbový nákyp s uzeným masem

Recept na houbový nákyp, ideální pokrm chladných dní

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 49 minut
Porcí 10 kusů
Houbový chlebový nákyp podávejte jako hlavní chod nebo přílohu

Potřebné vybavení

  • Pekáč

Suroviny

  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 4 šálky starého chleba, pečiva
  • 4 plátky slaniny
  • 2 hrsti sušených hub
  • 4 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce krupice
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 lžička másla nebo sádla
  • 2 polévkové lžíce strouhanky

Postup 

  • Oloupejte a prolisujte nebo rozmačkejte česnek, nakrájejte slaninu na kostky.
  • Do hrnce nalijte asi dva hrnky vody a přidejte 2 plné hrsti sušených hub. Nechte vařit po dobu 10 minut.
    Houbový nákyp - Namočení hub

    Namoční hu na nákyp

  • Uvařené houby nakrájejte na menší kousky. Houbový vývar si nechte stranou.
    Houbový nákyp - Krájení hub

    Krájení hub na hubník

  • Do mísy vložte chleba a zalijte je mlékem.
  • Přidejte nakrájenou slaninu, 4 vejce a prolisovaný česnek. Směs dochuťte solí a pepřem. Přidejte vývar z hub.
  • Přidejte 2 polévkové lžíce krupice a míchejte, dokud se zcela nezapracuje do směsi.
    Houbový nákyp - Mícháí ingrediencí

    Míchání surovin na hubník

  • Zapékací misku vymažte a vysypte 2 polévkovými lžícemi strouhanky.
  • Směs nalijte do připravené zapékací misky.
    Houbový nákyp - Pekáč

    Hotový hubník v pekáči

  • Předehřejte troubu na 190 °C. Nákyp pečte po dobu 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
    Houbový nákyp - servírování

    Hubník a jeho servírování

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 70 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: chléb, houbový nákyp, houby, hubník, mléko
Nejlepší recept roku


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest