Flatbread je moderní způsob svačiny, pochoutky, večeře. Flatbread znamená v češtině plochý chléb, a doopravdy tak vypadá. Flatbread je většinou plněný a buď se peče nebo opéká na pánvi. Náš flatbread je plněný restovaným kuřecím masem, pestem a mozzarellou.
Díky kombinaci kuřecího masa, pesta a sýru je tento pokrm lahodný, vláčný a osloví mnohé gurmány. Flatbread je rychlý recept bez kynutí, hotový je do 30 minut. Těsto se skládá z mouky, řeckého jogurtu a prášku do pečiva. Výhodou tohoto jídla je její variabilita, náplň můžete udělat z toho co najdete v lednici, dejte průchod své fantazii.
Recept na Flatbread na Řecký způsob s pestem a kuřecím masem
Potřebné vybavení
- Pánev
- Mísa
Suroviny
Náplň:
- 200 g orestovaného okořeněného kuřecího masa (čerstvé nebo zbytky z předchozího oběda)
- 2 lžíce pesta
- 100 g mozzarelly (nastrouhané najemno)
Těsto:
- 280 g hladké mouky
- 320 g řeckého jogurtu
- 1-2 lžičky sušeného česneku
- sůl italské bylinky Kotányi
- 1 a 1/2 lžíce kypřícího prášku do pečiva
Na závěr:
- olej (na opékání)
Postup
- Do větší mísy si zaděláme těsto.
- Smícháme mouku, česnek, jogurt, bylinkovou sůl a kypřící prášek.
- Z ingrediencí vypracujeme krásné kompaktní těsto, pokud by bylo příliš řídké přidejte mouku.
- Hotové těsto si rozdělíme na osm stejných porcích.
- Z každé porce těsta uděláme placku a naplníme.
- Placku potřeme nejdříve pestem, pak přidáme sýr a kuřecí maso. Vše zavřeme do tvaru plněného knedlíku a poté opatrně placku stlačíme, aby vznikla tlustší placka (flatbread).
- Hotové flatbready opékáme na rozpálené pánvi, která je potřená olivovým olejem.
- Opékáme přibližně 4 minuty z každé strany, aby se těsto důkladně propeklo a nebylo syrové.
- Hotové flatbready podáváme s čerstvým salátkem nebo samotné. Lze konzumovat jak teplé, tak studené.
- Dobrou chuť.
Video recept
Poznámky
- Maso může být i vepřové či krůtí.
- Flatbready je možné péct v troubě na 180 stupňů do zlatova cca 12 minut.