Když se blíží nečekaná návštěva a vy zoufale hledáte rychlou a lahodnou pochoutku, nadýchané slané domácí buchty posypané sezamem Vám mohou vytrhnout pomyslný trn z paty. Domácí buchty (slané pečivo) plněné sýrem jsou skvělým slaným pečivem, které můžete připravit pro rodinu nebo přátele. Tento recept vám zajistí nadýchané a chutné buchty, které si určitě všichni zamilují.
Příprava tohoto slaného pečiva je jednoduchá
Na recept budete potřebovat sušené droždí, cukr, mléko, vejce, slunečnicový olej, bílý jogurt/zakysanou smetanu, hladkou mouku, žloutek na potření a sezamová semínka na ozdobu. Nejprve smíchejte droždí, cukr, mléko a vejce, poté přidejte olej, jogurt a mouku a vymíchejte hladké těsto. To nechte hodinu odpočívat, rozdělte ho na šestnáct dílů, vytvarujte a položte na plech. Potřete žloutkem, posypte sezamem a pečte při 180°C, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Nápady na náplně do domácích slaných buchet:
- Špenát a ricotta (200 g špenátu, 200 g ricotty, 1 stroužek česneku, sůl, pepř). Špenát osmahněte s česnekem na pánvi, dokud nezměkne. Smíchejte s ricottou, dochuťte solí a pepřem a použijte jako náplň do buchet.
- Šunka a sýr (200 g nastrouhaného tvrdého sýra, 150 g šunky nakrájené na malé kostičky). Smíchejte nastrouhaný sýr a nakrájenou šunku. Tuto směs použijte jako náplň do buchet.
- Sušená rajčata a mozzarella (200 g nastrouhané mozzarelly, 100 g sušených rajčat nakrájených na malé kousky, čerstvá bazalka). Smíchejte mozzarellu, sušená rajčata a nasekanou bazalku. Použijte jako náplň.
Recept na nadýchané domácí buchty plněné sýrovou náplní
Suroviny
Ingredience potřebné na buchty :
- 700 gramů mouky
- 300 mililitrů mléka
- 100 mililitrů oleje
- 10 gramů droždí
- 10 gramů cukru
- sůl
Ingredience potřebné na omáčku:
- 200 gramů zakysané smetany
- 50 mililitrů mléko
- 1 vejce
Ingredience potřebné na náplň:
- 200 gramů sýru
- 2 stroužky česneku
- petržel
Postup
- Do mísy rozdrobte droždí a přidejte cukr. Promíchejte a přidejte 300 ml vlažného mléka. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
- Do směsi přidejte olej, sůl a postupně přidávejte mouku. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Zdroj obrázku: Cookrate, Sypká směs na buchty
- Těsto hněťte na pomoučené ploše, dokud není elastické a nelepivé.
- Přikryjte těsto čistou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Česnek oloupejte a prolisujte. Nasekejte petrželku.
- Sýr, česnek a petrželku smíchejte v míse a dobře promíchejte.
Zdroj obrázku: Cookrate, Příprava náplně do buchet
- V malé misce rozšlehejte vejce s mlékem. Přidejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte, aby vznikla hladká omáčka.
Zdroj obrázku: Cookrate, Příprava polevy na pečení
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky (cca 16 ks). Každý kousek rozválejte na placku.
Zdroj obrázku: Cookrate, Tvoření jednotlivých porcí
- Do středu každé placky dejte lžičku sýrové náplně.
- Okraje těsta spojte a dobře přitiskněte, aby náplň nevytekla. Vytvarujte buchtu.
- Předehřejte troubu na 180°C. Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem, spojem dolů. Nechte je ještě 15 minut kynout.
- Přelijte buchty s náplní připravenou omáčkou.
Zdroj obrázku: Cookrate, Příprava buchet na pečení
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut, dokud povrch není zlatavý a křupavý.