S medovými dorty se setkáváme čím dál častěji nejen v receptech, ale také v obchodech. Obliba medu díky jeho pozitivním zdravotním benefitům roste. Zároveň med symbolizuje souznění s přírodou a nedotknutelnost. Kvalitní med od včelaře seženete dnes v každém městě. Díky sociálním sítím a mnoha veřejně známým osobnostem se včelaření v poslední době extrémně zpopularizovalo. Je to pro nás milovníky medu velké štěstí, ale ještě větší záchrana je to pro naši planetu. Proto vybírejte med pečlivě od včelaře a neskočte na akční nabídku v supermarketu. Není totiž med jako med!

Tento medový krémeš je jedinečný dort, kterým ohromíte nejen přátele. Podle mého názoru je tento dort natolik perfektní, že si ho dokážu představit jako svatební, narozeninový nebo sváteční pro celou rodinu. Samozřejmě v různých velikostech, ale díky jeho typicky naturálnímu vzezření nepotřebuje žádné mimořádné zdobení. Pojďme si ho tedy upéct a zakusit tohoto medového krémového zázraku.

Recept na medový krémeš

Délka přípravy 1 hodina, délka pečení 15 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 50 g másla
  • mleté mandle na posyp

Krém:

  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 l mléka
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 vanilkové pudingy
  • 2 lžíce rumu

Šlehačka:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
Medový krémeš.
Medový krémeš.

Postup přípravy korpusu

1. Do velké mísy dáme kompletně všechny suroviny na těsto a ručně vypracujeme polotuhé těsto.

2. Nyní ho rozdělíme na 2 části a z každého vyválíme a vykrojíme kruh podle dortové formy (v našem případě 22 cm v průměru). Můžeme samozřejmě péct také ve tvaru klasického obdélníku na plechu.

3. Vykrojené pláty těsta budeme péct na otočeném plechu dnem vzhůru s tím, že jeden z plátů nakrájíme na řezy, aby se nám dort lépe krájel. Dna plechů z druhé strany vymažeme a vysypeme moukou, aby se nám těsto nepřilepilo během pečení.

4. Takže si takto upečeme oba pláty v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut. Můžeme péct klidně po jednom a po upečení necháme zchladnout na roštu.

Příprava krému

1. Vyšleháme si žloutky a přidáme je spolu s moukou a vanilkovými pudingy do mléka.

2. Vše spolu v hrnci uvaříme, dokud nemáme hustý vanilkový krém a za stálého míchání necháme vychladnout.

3. V jiné misce si smícháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme zchladlý puding.

4. Nakonec přilejeme rum a zamícháme.

Dokončení

1. Spodní celou část korpusu dáme na dno dortové formy a rozetřeme na ní krém.

2. Vyšleháme si do tuha smetanu s cukrem a rozetřeme ji na krém.

3. Na to položíme druhý předkrájený plát a dáme na hodinu do lednice.

4. Nakonec posypeme mletými mandlemi.

Hotový medový krémeš.
Hotový medový krémeš.

Pančování medu

Věřte tomu nebo ne, ale med je nejfalšovanější potravinou na světě. A jak že se takový med vlastně pančuje a poté prodává hluboko pod cenu? Prostě se do něj přimíchá sirup s cukrové třtiny, rýže nebo kukuřice. Proto si vždy dávejte velký pozor na to, od koho med kupujete. Troufám si říct, že český včelař vám žádný pančovaný med neprodá. Horší to může být s podezřele levným medem ze zahraničí v supermarketech. Těm bychom se obloukem vyhýbali.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest