Pokud toužíte po jídle, které v sobě spojuje kombinaci chutí a vůní, nemůžete sáhnout vedle s krůtími masovými koulemi v rajčatové omáčce podávanými s těstovinami a čerstvou bazalkou. Tento pokrm je skvělým příkladem toho, jak jednoduché ingredience mohou vytvořit výbornou symfonii na talíři. A co je na tomto receptu dokonalé, je jeho jednoduchost a že omáčku a maso uvaříme z jedné pánve. Recept je hotový do 30 minut.
Krůtí maso je známé svým nízkým obsahem tuku a vysokým množstvím bílkovin, což ho činí ideální volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě. Masové koule z krůtího masa jsou jemné a šťavnaté. Rajčatová omáčka dodává tomuto pokrmu dokonalou svěží chuť. Její příprava je jednoduchá, ale vyžaduje kvalitní ingredience pro dosažení plné chuti. Konzervované rajčata, česnek, cibule a olivový olej spolu povaříme, aby se všechny chutě propojily do dokonalého chutného celku. Přidáním trošky cukru nebo kečupu můžeme dopomoci k vyváženosti kyselosti rajčat a celou omáčku tak zjemnit.
Volba těstovin je otázkou osobní preference, můžeme sáhnout po klasických špagetách. Důležité je, aby těstoviny byly uvařené al dente, tedy na skus, a tak se dokonale propojí s omáčkou.
Recept na Krůtí koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami
Potřebné ingredience na masové koule:
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 velká hrst čerstvé bazalky (nasekaná)
- 1 cibule (najemno nakrájená)
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 4 lžíce namletých ovesných vloček
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
Ingredience na rajčatovou omáčku:
- 400 g konzervované rajčata
- 1 cibule (nadrobno nakrájená)
- 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 1 hrst čerstvé bazalky
- sůl, pepř na dochucení dle chuti
- kečup nebo cukr na doslazení dle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
Na závěr:
- těstoviny (my zvolili špagety – uvaříme dle postupu na obalu)
- parmezán – na posypání (volitelné)
Postup:
1. Nejprve si připravíme masové koule: v míse smícháme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, nasekanou bazalku, maso, rozdrcené ovesné vločky a sojovou omáčku. Vše důkladně promícháme a pomocí navlhčených rukou vytvoříme koule.
2. Hotové koule si orestujeme na rozpálené vyšší pánvi s olejem. Opékáme masové koule ze všech stran dozlatova. Hotové masové koule vyndáme z pánve do mísy.
3. Na stejné pánvi si uvaříme omáčku. Do pánve si dáme lžíci oleje, jakmile se rozehřeje přidáme cibuli s česnekem a necháme rozvonět. Poté přidáme konzervované rajčata a vaříme dokud nebudou rajčata měkká. Jakmile jsou rajčata povařená přidáme čerstvou bazalku a dochutíme dle potřeby. Kdo má rád sladší chuť přidá cukr nebo kečup. Následně do omáčky vložíme hotové masové koule a vše společně povaříme.
Hotovo a můžeme servírovat s uvařenými těstovinami.
Dobou chuť.