Domácí tortilly, zbytečnost nebo nezbytnost? Možná si říkáte, že naše kuchyně se bez tortill klidně obejde. Ale věřte, jakmile jednou okusíte domácí tortilly, vaše kuchyně už nikdy nebude stejná! Tyto placky, jak jim říkají moje děti, jsou úžasné v jejich variabilitě.

Co je na Tortillách tak výjimečného?

Tortilly jsou neuvěřitelně úžasně využitelné. Jsou perfektní na rychlé obědy, lehké večeře nebo svačiny do krabičky. Jsou lehčí než tradiční pečivo a pojmou mnohem více zeleninové náplně, která je nesmírně důležitá a měla by být servírovaná ke každému pokrmu, co během dne sníme. Navíc, když si je připravíte doma, ušetříte peníze, a získáte neuvěřitelně chutné, měkké a vláčné placky.

Výzva vláčnosti

Příprava vláčných tortill může být trochu výzva, ale s těmito tipy to zvládnete levou zadní:

  1. Tuk je klíčový – Doporučujeme použít sádlo, ale můžete ho nahradit i rostlinným olejem. Tuk se přidává k mouce ještě před přilitím vody.
  2. Těsto bez dlouhého hnětení – Těsto musí být hladké, ale nehněteme ho příliš dlouho, jinak bude tuhé. Místo studené vody použijeme vždy horkou vodu, která zajistí lepší spojení mouky a vláčnost těsta.
  3. Prášek do pečiva – Přidáváme ho symbolicky, jen na špičku nože, což přispěje k nadýchanosti a krásnému vrstvení tortill.
  4. Opékáme na prudším teplu – Opékání na prudším ohni je důležité. Doporučujeme litinové pánve. Na začátku potřeme tukem, lehce, pánev a pak opékáme na sucho.
  5. Opékání tortilly – Opečeme tortillu z jedné strany, hned jak to půjde otočíme, opečeme druhou stranu a pak vrátíme na první stranu. Tak dosáhneme ideální vláčnosti.

Recept na domácí tortilly

Recept na domácí tortillu
Obrázek: cooky.cz, Magické domácí tortilly: Revoluce ve vaší kuchyni!

Suroviny

  • 350 g hladké mouky
  • prášek do pečiva na špičku nože
  • 60 g sádla
  • 240 ml horké vody
  • 5 g soli
  • 1 lžička oleje na vytření pánve

Postup

1. Nejdříve si uvaříme vodu. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva. Přidáme sádlo a promícháme, ideálně rukou.

2. Postupně přiléváme horkou vodu a vždy promícháme. Po posledním přilití krátce rukou spojíme těsto dohromady. Těsto by mělo být vláčné a lehce lepivé. Pokud bude moc řídké dodáme mouku a pokud naopak moc suché, dodáme horkou vodu.

3. Těsto necháme odpočívat zakryté 30-60 minut. Poté rozdělíme na 8 kousků a každý vyválíme na placku.

4. Rozehřejeme pánev a placky opékáme podle popsaného postupu. Upečenou placku dáme na talíř a přikryjeme navlhčenou utěrkou, aby neosychaly.

Tipy na náplně

Do tortill můžete zabalit kombinaci masa, vajíček nebo luštěnin s čerstvou zeleninou a studenou omáčkou jako je zakysaná smetana nebo guacamole.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest