Kynuté houskové knedlíky v podobě přílohy jsou velmi oblíbené. S největší pravděpodobností nenajdete žádnou zemi a kuchyň, která by v takovém množství hodovala kynutým knedlíkům. Dokonce hned u našich severních sousedů z Polska kynutý knedlík v regále supermarketu nejspíš nenajdete. Byla jsem svědkem toho, kdy náš rodinný známý z Polska měl snahu obložit krajíc houskového knedlíku šunkou. Prostě nechápal, co to je knedlík a měl ho za bílý a divný bochník chleba. To není nic proti tomu, když sledujete cizí turisty ze vzdálenějších zemí, kteří si objednají knedlík s omáčkou. Jednoduše ho vezmou do ruky a namáčí do omáčky. S knedlíkem je prostě spousta zábavy.

Bezesporu ty nejlepší kynuté houskové knedlíky jsou domácí. Jendou dobou jsem pravidelně kupovala na střídačku různé značky v různém cenovém rozpětí. Ani u těch nejdražších se nedalo mluvit o domácím knedlíku. K tak vzácným pokrmům jako svíčková na smetaně nebo guláš, by byl hřích konzumovat oschlý knedlík z obchodu. Pojďme si podle tohoto receptu udělat ty nejlepší kynuté knedlíky, díky kterým kvalita vaší kuchyně stoupne o úroveň výše.

Recept na kynuté houskové knedlíky

Délka přípravy 2 hodiny, délka vaření 25 minut. 6 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 450 g hrubé mouky
  • 4 rohlíky nebo housky
  • 10 g čerstvého droždí nebo přiměřené množství sušeného droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka cukru

Postup přípravy

1. Do mísy prosejeme mouku a doprostřed uděláme důlek.

2. Do důlku rozdrobíme droždí a do něj nasypeme špetku cukru.

3. Zalejeme třetinou vlažného mléka, mírně promícháme a necháme kynout.

4. Jakmile je kvásek hotový, dolejeme zbytek vlažného mléka s přidáme rozšlehané vejce.

5. Osolíme a ručně vypracujeme vláčné těsto.

6. Pečivo nakrájíme na kostičky a přidáme ho do těsta.

Pečivo přidáme do těsta.
Pečivo přidáme do těsta.

7. Těsto nyní necháme 3 – 4 hodiny kynout a poté z něj vytvarujeme 2 šišky knedlíků.

8. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vložíme do ní knedlíky.

9. Vaříme cca 25 minut a jakmile je vytáhneme, propícháme je vidličkou a nakrájíme na krajíce.

Kynutý houskový knedlík.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Kynutý houskový knedlík.

Tipy k vaření knedlíků, které se vám mohou líbit

  • Hotové knedlíky potřete rukama olejem
  • místo jednoho vejce použijte 2 žloutky, knedlík bude žlutější
  • knedlíky můžete uvařit v páře

Jak vypadaly první knedlíky?

Ve středověku, kdy se objevily první knedlíky, vyráběly se z chlebového těsta. Byly velmi levné a oblíbené mezi prostým lidem. Teprve postupem času se do knedlíků začalo přidávat mléko, vejce nebo jiné druhy mouky. Kvasnice a tedy kynuté knedlíky spatřily světlo světa teprve na přelomu 18. a 19. století, kdy se začaly více používat kvasnice. O tom, že jsou knedlíky dnes vyloženě českou záležitostí svědčí fakt, že naše národní jídlo “vepřo knedlo zelo” je na knedlících postavené.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest