Tento dort si jistě pamatujete ještě z dětství, když maminky často dělávaly želé řezy anebo dort s ovocem a želatinou. Tentokrát je v receptu i tvarohová náplň, takže je víc vydatný ale i slavnostní. Dort je ideální i pro začínající cukráře, protože se obejde bez složitého kynutí anebo pečení několika korpusů. Získá si vás svou jemností, osvěžující chutí a snadnou přípravou. Tvarohová náplň dodává dortu lehkost a meruňky příjemnou sladkokyselou chuť. Dohromady s kakaovým korpusem vznikne dezert, který se hodí na letní oslavy, jako dezert po obědě, nebo ke kávě pro rodinu a přátele.

Recept na meruňkový dort s tvarohem a želatinou

Ingredience k přípravě

Těsto

  •  1 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 PL oleje
  • 1 PL vody
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 PLkakaa
  • 1/2 KL prášku do pečiva

Náplň

  • 2 tvarohy v alobalu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti
  • 1 velká plechovka meruněk

Želatina

  •  1 balíček citronový vitacit
  • šťáva z meruněk + voda (dohromady 500 ml)
  • 2 balíčky vanilkové pudinkového prášku
  • 5 PL cukru

Postup přípravy meruňkovo – tvarohového želatinového dortu

1. Vejce vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání přidáváme další ingredience určené na těsto.

2. Těsto nalejeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 15 minut. Po upečení necháme těsto ve formě vychladnout.

Tvarohovou náplň navrstvíme na upečený korpus.
Foto: cooky.cz, Tvarohový krém navrstvíme na upečený korpus.

3.
Šťávu z meruněk dolijeme vodou do 500 ml a vlijeme do hrnce, přidáme cukr , vitacit a pudinky a za stálého míchání uvaříme hustou želatinu.

4. Tvaroh s cukrem a šlehačkou ušleháme a rozetřeme na korpus, poklademe okapanými meruňkami a zalijeme horkou želatinou. Hotový dort odložíme do chladu.

Tvaroh poklademe meruňkami.
Foto: cooky.cz, Na tvarohový krém následuje vrstva meruněk

Servírování

Dort podáváme samotný nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.

Obrázek receptu na Tvarohový klid s ovocným leskem: jahodový koláč vonící létem

Svěží koláč plný čerstvých jahod a jemného tvarohu: Děti jej milují a nenechají Vás ani ochutnat

Obrázek receptu na Letní vitrínu vzpomínek: Jahodovou buchtu s tvarohově smetanovým krémem a želatinou z Vitacitu

Letní vitrína vzpomínek: Jahodová buchta s tvarohovo smetanovým krémem a želatinou z vitacitu

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest