Máme podzim, a proto každý určitě uvítá tradiční jídlo, které člověka s přicházející zimou zahřeje. My si připravíme klasiku v nevšedním stylu. Je to zvěřinový guláš z jelení plece. Do velkého hrnce dáme 4 lžíce oleje, rozpálíme, přidáme 400 g cibule a osmahneme dohněda. Poté přidáme 700 g jelení plece nakrájené na kostky a restujeme, dokud se neodpaří šťáva a maso nezíská zlatavou barvu. Přimícháme rajčatový protlak, česnek, papriku, majoránku, sůl, pepř, krátce zarestujeme a zalijeme hovězím vývarem; zakryté dusíme 1,5 až 2 hodiny do změknutí masa. Nakonec guláš zahustíme nastrouhaným starším chlebem a podáváme s těstovinami a červenou cibulí.
Recept na Zvěřinový guláš z jelení plece
Potřebné vybavení
- Velký hrnec
Suroviny
- 700 g Jelení plec
- 400 g Cibule (bílá)
- 1 ks Cibule (červená- 1 ks na dochucení)
- 2 stroužky Česnek
- 100 g Rajčatový protlak
- 5 polévkových lžic Sladká paprika
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1/2 polévkové lžíce Pepř
- 4 polévkové lžíce Slunečnicový olej
- Hovězí vývar (7 l)
- Starší chléb (2/3 plátky)
Postup
- Do velkého hrnce vložíme 4 lžíce slunečnicového oleje, rozpálíme a přidáme 400g nahrubo nakrájené bílé cibule.
- Po zhnědnutí cibule do hrnce následně přidáme 700g na kostky nakrájené jelení plece.
- Maso nám postupně pustí šťávu, proto maso restujeme, dokud se šťáva neodpaří, pak restujeme maso až do zlatova.
- Následně přidáme do hrnce rajčatový protlak, najemno nastrouhané 2 stroužky česneku, sladkou papriku, majoránku, sůl a pepř.
- Vše zarestujeme dohromady zhruba 3 minuty, dále přidáme hovězí vývar.
- Promícháme, přiklopíme poklicí a za občasného míchání dusíme maso zhruba 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude maso měkké.
- Až maso bude měkké, přidáme ke konci 2 až 3 plátky nastrouhaného tvrdého chleba na zahuštění.
- Jelení guláš podáváme např. s těstovinami a na chuť přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli.