Citron je oprávněně vnímán jako jedno z nejvíce osvěžujících ovocí. Proto se skvěle hodí během horkých letní dní, které se nezadržitelně blíží. Tento dezert je navíc nepečený, takže nemusíme ani zapínat troubu, která by vám domácnost akorát ještě více vyhřála. Zákusek je plněný smetanovým sýrem Mascarpone nebo Philadelphia, podle toho, co vám více vyhovuje, nebo k čemu máte přístup. Pamatujte si, že sýr necháme před zpracováním změknout při pokojové teplotě, aby nám nevznikly hrudky. Připravíme toto nepečené citronové dílo tak, aby se přátelé nezmohli po prvním soustu na jediné slovo.
Recept na citronový nepečený dort
Ingredience pro přípravu
- 230 g sýra Mascarpone nebo Philadelphia
- 200 g instantního citronového pudingu
- 1/2 hrnku vymačkané citronové šťávy
- 2 a 1/2 hrnku mléka
- 230 g smetany ke šlehání
- 400 g grahamových sušenek
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Volitelné ingredience na ozdobu
- nastrouhaná citronová kůra
- maliny
- borůvky
- drcené grahamové sušenky
- šlehačka
- plátky citronu
Postup přípravy
1. Nejprve si uvaříme citronový puding podle návodu na obalu a necháme ho vychladit.
2. Mezitím ve větší míse mixérem ušleháme změklý sýr do nadýchané hmoty. K vyšlehanému sýru přidáme citronový puding, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
3. Vše spolehlivě prošleháme, abychom získali jemnou konzistenci.
4. Za stálého míchání přidáme zbylé mléko, dávejte pozor aby nezůstávaly žádné hrudky.
5. Obezřetně zapracujeme vyšlehanou smetanu ke šlehání silikonovou stěrkou.
6. Na dno formy o rozměru 33 x 23 cm rozprostřeme grahamové sušenky (vcelku, nebo trochu rozlámané, dle potřeby formy), na ně rozetřeme 1/3 připraveného krému.
7. Na tuto vrstvu rozložíme další vrstvu grahamových sušenek.
8. Nyní nalejeme další část krému a celý postup ještě 2x opakujeme. Zakončíme skládání krémem.
9. Nyní kompletní dezert dáme na 4 hodiny do mrazáku nebo na noc do lednice.
10. Před podávání vyndáme 20 minut předem z lednice a ozdobíme námi preferovaným způsobem (čerstvým ovocem, citronovou kůrou, rozdrcenými sušenkami, nastrouhanou čokoládou apod.).
Tipy pro vylepšení nebo oživení receptu
- otevřete se experimentování a zkuste místo citronové šťávy použít limetkovou nebo pomerančovou
- zkuste místo mascarpone použít ricottu a získáte jinou chuť a strukturu krému
- posypte povrch dort hoblinami z bílé čokolády a kokosem