Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Hovězí závitky jsou pokrmem, který spojuje bohatou chuť hovězího masa s rozmanitými náplněmi, jež přinášejí výrazné a kontrastní chutě. Toto tradiční jídlo je známé hlavně jak Španělský ptáček. Ovšem Španělský ptáček tak trochu klame svým názvem, neboť se Španělskem nemá nic společného. Tento recept vás provede krok za krokem, jak připravit dokonale šťavnaté a chutné závitky plněné klobásou, vejci a okurkami, které se podávají s jemnou hořčičnou omáčkou.

Hovězí závitek nebo také jinak Španělský ptáček

Tento tradiční, chutný pokrm se skládá z tenkého plátku hovězího masa, které je plněné slaninou, okurkou, vejcem a klobásou. Poté se závitek zaroluje a stáhne provázkem nebo párátky a dusí se ve vývaru, dokud maso není dokonale měkké a šťavnaté. Výsledná šťáva se zahušťuje moukou, čímž vzniká lahodná omáčka, která se podává s knedlíky nebo rýží. Začněte přípravou náplně, která zahrnuje nakrájení vajec, klobásy, slaniny a okurek. Hovězí plátky jemně naklepejte, okořeňte a potřete hořčicí. Na každý plátek masa položte část náplně a závitek pevně srolujte, poté jej svažte kuchyňským provázkem.

Tipy na vylepšení Španělských ptáčků:

  • Do náplně můžete přidat jemně nasekanou petrželku pro svěžejší chuť.
  • Pro výraznější chuť zkuste použít hořčici s celými hořčičnými semínky.
  • Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do omáčky špetku chilli nebo kajenského pepře.
  • Omáčku můžete zjemnit trochou smetany pro jemnější texturu.

Recept na hovězí závitky – španělské ptáčky s náplní s klobásou, vejcem, a okurkou v hořčičné omáčce

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 2 hodiny
Porcí 4 porce
Tento tradiční pokrm je skvělou volbou pro výjimečné příležitosti

Potřebné vybavení

  • Kuchyňský provázek
  • ponorný mixér
  • Palička na maso

Suroviny

  • 4 plátky hovězího masa
  • 1 klobása
  • 100 gramů slaniny
  • 2 vejce (natvrdo)
  • 2 malé okurky
  • šálku nálevu na okurky
  • 4 cibule
  • 5 lžic žluté hořčice
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 ½ polévkové lžíce mouky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • sůl

Postup 

  • Oloupejte a rozpulte natvrdo uvařená vejce. Klobásu nakrájejte na tenké nudličky. Okurky podélně rozřízněte na polovinu nebo na čtvrtiny. Nakrájejte slaninu na plátky.
  • Plátky hovězího masa jemně naklepejte z obou stran pomocí paličky na maso, aby byly tenké.
  • Ochuťte maso solí a pepřem z obou stran. Jednu stranu potřete vrstvou hořčice.
  • Na vrchní polovinu každého plátku položte polovinu vařeného vejce, kousek slaniny, plátek klobásy, měsíček cibule a kousek okurky.
    Hovězí závitky - náplň

    Příprava náplně

  • Maso srolujte a pevně svažte kuchyňským provázkem.
  • V hrnci rozehřejte slunečnicový olej. Závitky opečte ze všech stran do zlatova. Vyjměte a dejte stranou.
    Hovězí závitky - maso

    Pečení masa

  • Do hrnce přidejte zbytek cibule a slaniny. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
  • Přisypte mouku a míchejte.
  • Přidejte zbytek hořčice, nálev z okurek a hovězí vývar. Promíchejte.
  • Vraťte závitky do hrnce s omáčkou, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte pokličkou.
  • Závitky duste na mírném ohni 1½ hodiny nebo dokud nejsou měkké.
  • Hotové závitky vyjměte, odstraňte provázek a dejte stranou.
  • Omáčku dochuťte solí a pepřem, poté ji rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
    Hovězí závitky - omáčka

    Omáčka na závitky

  • Závitky vraťte do omáčky a nechte prohřát.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: hořčice, hořčičná omáčka, hovězí závitky, klobása, okurka, španělský ptáček, vejce



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest