Jemné a křupavé těsto s aromatickou a lehce nakyslou náplní, která harmonicky ladí s kmínem na povrchu. Slané pečivo má v české gastronomii velmi silnou pozici. Obecně ho připravujeme k různým příležitostem nebo jako snack k dobrému filmu na večer. Zároveň v tomto případě bychom rohlíčky s chutí využili i jakou svačinku s sebou na výlet, protože rohlíčky vydrží dlouho křehké.

Samozřejmě plněné slané pečivo se v Evropě objevuje již po několik staletí. Zejména ve středí a východní Evropě mu přikládáme větší hodnotu, alespoň co se tohoto receptu týče. Důvodem je kysané zelí, které naše předchozí generace považovaly za ceněnou potravinu. Asi hlavně proto, že bylo zelí dobře dostupné i v zimě.

Recept na rohlíčky plněné zelím

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 sáček droždí
  • 350 ml vlažného mléka
  • 75 ml rostlinného oleje

Zelí:

  • 1 sáček kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • sůl a pepř dle chuti
  • trochu vody na podlití
  • sůl a kmín na posypání

Příprava zelí

1. Zelí si připravíme předem, aby vychladlo. Kysané zelí propláchneme, vymačkáme a nakrájíme, aby nebylo příliš dlouhé.

2. Dáme na pánev na orestovanou cibuli, opepříme, nastrouháme do něj jedno jablko, trochu podlijeme vodou a dusíme.

3. Podle potřeby přisladíme nebo naopak přikyselíme citronem.

Domácí slané pečivo - plněné rohlíky

Vůně čerstvého domácího pečiva: Kynuté rohlíky plněné šunkou a sýrem, které jsou jako čerstvé i druhý den

4. Necháme vychladnout a přebytečnou vodu vymačkáme.

Postup přípravy těsta a dokončení

1. Všechny suroviny dáme do mísy a dobře vypracujeme těsto. Nepřidáváme žádnou mouku navíc!

2. Hotové těsto poznáme, že se nelepí na mísu a je krásně hladké.

3. Necháme těsto vykynout pod utěrkou na teplém místě a poté vytvoříme rohlíčky, které naplníme zelím.

Čerstvé domácí rohlíky vytažené z trouby.

Domácí křupavé rohlíky, nejlepší jsou čerstvé ke snídani

4. Rohlíčky potřeme žloutkem a posypeme solí a kmínem.

5. Rohlíčky vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.

6. Chutnají skvěle teplé i studené.

Kysané zelí.
Foto: freepik.com, Kysané zelí.

Zelné pečivo ve střední a východní Evropě

Zelné pečivo, respektive pečivo s kysaným zelím lze připravit na mnoho způsobů. Ku příkladu v Maďarsku jsou velmi oblíbené kaposztás kifli, nebo slané rohlíčky s dušeným zelím, které jsou velmi podobné těmto našim. Na Ukrajině samozřejmě plněné pirožky a v Rusku tradiční pirožky s kapustou. U nás jsou velmi oblíbené kromě těchto se zelím také škvarkové.

Pivní spratci – mnohem lepší, než klasický párek v rohlíku

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest