Kdo by odolal malému, sladkému dezertu po vydatném jídle? Děti i dospělí si rádi pochutnají na něčem sladkém, ať už je to čokoláda, zmrzlina nebo třeba ovoce. Co takhle zkusit ale něco trošku jiného, co běžně nepřipravujeme stále dokola? Tiramisu je evergreen a proto si ho připravíme podle trošku jiného receptu: lahodné citronové tiramisu, uvidíte, že budete mít právě s touto ovocnou verzí.
Citronové Tiramisu: Recept
Doba přípravy je 30 minut, ideální je podávat vychlazené.
Ingredience na krém, citrónový tvaroh a další přísady
Na krém z mascarpone
- 300 g nízkotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany
- 70 g cukru
- Kůra z jednoho malého citronu
Na citronový tvaroh
- Šťáva ze tří citronů
- 100 ml smetany
- 30 g cukru
- 70 g měkkého másla
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- Trochu studené vody
Další přísady
- 300 g piškotů
- 90 ml citronové šťávy nebo limoncella
- Listy máty
Postup přípravy je snadný a skládá se jen ze tří kroků
- Krém z mascarpone
Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. V jiné míse smícháme mascarpone s tvarohem a poté do směsi jemně vmícháme vyšlehanou smetanu. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu.
- Citronový tvaroh
Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě. V hrnci přivedeme k varu citronovou šťávu a cukr. Přidáme smetanu a směs krátce povaříme. Za stálého míchání přidáme škrobovou směs a vaříme asi minutu. Přecedíme přes sítko a necháme trochu vychladnout. Do vychladlé směsi postupně vmícháme máslo rozdělené na malé kousky.
- Sestavení tiramisu
Piškoty namočíme do citronové šťávy nebo limoncella a vyskládáme do zapékací misky (cca 35×25 cm). Naspod přijde vrstva piškotů, na ni třetina citronového tvarohu a poté polovina krému z mascarpone. Postup opakujeme a zakončíme citronovým tvarohem. Hotové tiramisu necháme vychladit v lednici. Před podáváním můžeme ozdobit lístky máty.
Tipy a další Variace
Pokud připravujete citronové tiramisu pro děti, doporučujeme použít pouze citronovou šťávu a vynechat alkohol. Pro dospělé milovníky limoncella můžete piškoty namáčet přímo do tohoto italského likéru.
Tento skvělý dezert je také ideálním suvenýrem na oslavy s přáteli nebo rodinou. A pokud máte doma přebytečné citrony, nebojte se je využít – jejich bílá část je bohatá na vlákninu.
Alternativní Ovocné Dezerty
Pokud citrony nejsou vaše parketa, zkuste malinový tvarohový dezert, který můžete servírovat v malých skleničkách. Nebo si užijte poslední týdny s čerstvými jahodami a připravte si snadný jahodový tvarohový dezert. Oba tyto dezerty jsou rychlé a snadné na přípravu a jistě potěší každého sladkého zoubku.
Užijte si sladké chvíle s těmito lahodnými dezerty!
Recept na další domácí tiramisu na závěr