Kdo by odolal malému, sladkému dezertu po vydatném jídle? Děti i dospělí si rádi pochutnají na něčem sladkém, ať už je to čokoláda, zmrzlina nebo třeba ovoce. Co takhle zkusit ale něco trošku jiného, co běžně nepřipravujeme stále dokola? Tiramisu je evergreen a proto si ho připravíme podle trošku jiného receptu: lahodné citronové tiramisu, uvidíte, že budete mít právě s touto ovocnou verzí.

Citronové Tiramisu: Recept

Doba přípravy je 30 minut, ideální je podávat vychlazené.

Ingredience na krém, citrónový tvaroh a další přísady

Na krém z mascarpone

  • 300 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany
  • 70 g cukru
  • Kůra z jednoho malého citronu

Na citronový tvaroh

  • Šťáva ze tří citronů
  • 100 ml smetany
  • 30 g cukru
  • 70 g měkkého másla
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • Trochu studené vody

Další přísady

  • 300 g piškotů
  • 90 ml citronové šťávy nebo limoncella
  • Listy máty

Postup přípravy je snadný a skládá se jen ze tří kroků

  1. Krém z mascarpone

Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. V jiné míse smícháme mascarpone s tvarohem a poté do směsi jemně vmícháme vyšlehanou smetanu. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu.

  1. Citronový tvaroh

Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě. V hrnci přivedeme k varu citronovou šťávu a cukr. Přidáme smetanu a směs krátce povaříme. Za stálého míchání přidáme škrobovou směs a vaříme asi minutu. Přecedíme přes sítko a necháme trochu vychladnout. Do vychladlé směsi postupně vmícháme máslo rozdělené na malé kousky.

  1. Sestavení tiramisu

Piškoty namočíme do citronové šťávy nebo limoncella a vyskládáme do zapékací misky (cca 35×25 cm). Naspod přijde vrstva piškotů, na ni třetina citronového tvarohu a poté polovina krému z mascarpone. Postup opakujeme a zakončíme citronovým tvarohem. Hotové tiramisu necháme vychladit v lednici. Před podáváním můžeme ozdobit lístky máty.

Citronové tiramisu
Obrázek: kitchenstories, Nejlepší citronové tiramisu

Tipy a další Variace

Pokud připravujete citronové tiramisu pro děti, doporučujeme použít pouze citronovou šťávu a vynechat alkohol. Pro dospělé milovníky limoncella můžete piškoty namáčet přímo do tohoto italského likéru.

Tento skvělý dezert je také ideálním suvenýrem na oslavy s přáteli nebo rodinou. A pokud máte doma přebytečné citrony, nebojte se je využít – jejich bílá část je bohatá na vlákninu.

Alternativní Ovocné Dezerty

Pokud citrony nejsou vaše parketa, zkuste malinový tvarohový dezert, který můžete servírovat v malých skleničkách. Nebo si užijte poslední týdny s čerstvými jahodami a připravte si snadný jahodový tvarohový dezert. Oba tyto dezerty jsou rychlé a snadné na přípravu a jistě potěší každého sladkého zoubku.

Užijte si sladké chvíle s těmito lahodnými dezerty!

Recept na další domácí tiramisu na závěr

Domácí Tiramisu ve skleničce s malinami a čokoládovými hoblinkami
S malinami a čokoládou, ale můžete zvolit jakékoliv ovoce, které máte doma nebo Vám chutná.
Prohlédnout recept
Recept na rychlé tiramisu ve skleničce
Obrázek: cooky.cz, Recept: Tiramisu ve skleničce s malinami a čoko hoblinami

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest