5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pražský koláč je klasickou sladkou dobrotou, která se pyšní jemným kynutým těstem a bohatou šlehačkovým krémem ze šlehačky, mascarpone apod. Tento recept je skvělý pro milovníky nadýchaného pečiva a lahodných sladkých krémů. Kombinace křupavé drobenky a lehkého krému dělá z tohoto koláče dokonalou sladkou pochoutku.

Základem Pražského koláče je jemné kynuté těsto, v němž se snoubí jemnost a nadýchanost, dosažená díky správnému procesu kynutí. Po upečení koláče následuje klíčový krok – plnění šlehačkovým krémem. Krém se obvykle připravuje ze smetany ke šlehání, která se vyšlehá do tuha a osladí vanilkovým cukrem, čímž získá jemnou a bohatou chuť. Koláč je často zdoben drobenkou nebo ořechy.

Příprava a kompletace Pražského koláče se šlehačkovým krémem

Recept na Pražský koláč se šlehačkovým krémem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porcí 8 porcí
Tradiční pražský koláč se skládá z kynutého těsta, krému z mascarpone a smetany, ozdobeného drobenkou

Potřebné vybavení

  • Šlehač

Suroviny

Těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • trocha cukru
  • voda
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 70 g rozehřátého sádla
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce krupicového cukru

Drobenka:

  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce másla

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 120 g cukru
  • kapka vanilkového extraktu
  • 2 smetany ke šlehání (200 g, 31 %)
  • 50 g želatinového ztužovače

Postup 

  • Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek.
  • Do něj dáme droždí, trochu cukru a zalijeme teplou vodou. Necháme kvásek vzejít.
  • Do kvásku přidáme sůl, vanilkový cukr, krupicový cukr a žloutek.
    Těsto na Pražský koláč

    Pražský koláč – Smíchání surovin na těsto

  • Vymixujeme těsto. Postupně přidáme rozehřáté sádlo a necháme těsto propracovat.
  • Těsto necháme kynout přibližně hodinu.
  • Smícháme mouku, cukr, skořici a máslo, dokud nevznikne drobenka.
    Těsto na Pražský koláč

    Příprava těsta na pečení Pražského koláče

  • Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme je do plátů a posypeme drobenkou.
  • Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
    Pečený Pražský koláč

    Příprava korpusu na pražský koláč

  • V míse vyšleháme mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem.
  • Po chvíli přidáme smetanu a želatinový ztužovač a vyšleháme krém.
  • Vychladlý koláč rozřízneme na půl a naplníme krémem.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 70 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: drobenka, koláč, krém, pražský koláč, šlehačkový krém
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest