Pražský koláč je klasickou sladkou dobrotou, která se pyšní jemným kynutým těstem a bohatou šlehačkovým krémem ze šlehačky, mascarpone apod. Tento recept je skvělý pro milovníky nadýchaného pečiva a lahodných sladkých krémů. Kombinace křupavé drobenky a lehkého krému dělá z tohoto koláče dokonalou sladkou pochoutku.
Základem Pražského koláče je jemné kynuté těsto, v němž se snoubí jemnost a nadýchanost, dosažená díky správnému procesu kynutí. Po upečení koláče následuje klíčový krok – plnění šlehačkovým krémem. Krém se obvykle připravuje ze smetany ke šlehání, která se vyšlehá do tuha a osladí vanilkovým cukrem, čímž získá jemnou a bohatou chuť. Koláč je často zdoben drobenkou nebo ořechy.

Recept na Pražský koláč se šlehačkovým krémem
Potřebné vybavení
- Šlehač
 
Suroviny
Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
 - 20 g droždí
 - trocha cukru
 - voda
 - špetka soli
 - 1 balíček vanilkového cukru
 - 70 g rozehřátého sádla
 - 1 žloutek
 - 3 lžíce krupicového cukru
 
Drobenka:
- 3 lžíce polohrubé mouky
 - 3 lžíce cukru
 - 1/2 lžičky skořice
 - 2 lžíce másla
 
Krém:
- 250 g mascarpone
 - 120 g cukru
 - kapka vanilkového extraktu
 - 2 smetany ke šlehání (200 g, 31 %)
 - 50 g želatinového ztužovače
 
Postup
- Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek.
 - Do něj dáme droždí, trochu cukru a zalijeme teplou vodou. Necháme kvásek vzejít.
 - Do kvásku přidáme sůl, vanilkový cukr, krupicový cukr a žloutek.

Pražský koláč – Smíchání surovin na těsto
 - Vymixujeme těsto. Postupně přidáme rozehřáté sádlo a necháme těsto propracovat.
 - Těsto necháme kynout přibližně hodinu.
 - Smícháme mouku, cukr, skořici a máslo, dokud nevznikne drobenka.

Příprava těsta na pečení Pražského koláče
 - Těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme je do plátů a posypeme drobenkou.
 - Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

Příprava korpusu na pražský koláč
 - V míse vyšleháme mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem.
 - Po chvíli přidáme smetanu a želatinový ztužovač a vyšleháme krém.
 - Vychladlý koláč rozřízneme na půl a naplníme krémem.
 
						
				
				
						
							

