Vanilkové sušenky s rozinkami jsou velmi starým receptem, známým především ve Spojených státech a v Anglii. Jedná se o jednoduché ale rozmanité pečivo, které může obsahovat různé kombinace ingrediencí, proto se mu říká i směsné sušenky. Proto to můžou být sušenky, které nejsou dokonale tvarované a které mají rustikální vzhled. A právě to jim dodává domácký, tradiční dojem, kdy se do pečení vkládají různé ingredience, které jsou po ruce, a díky tomu vzniká jedinečná chuťová směs.
Recept na Rychlé vánoční cukroví: Vanilkové sušenky s rozinkami
Ingredience na přípravu
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1 hrnek cukru
- 1 vejce
- 1 KL vanilkového cukru
- 1 1/4 hrnku mouky
- 1/2 KL jedlé sody
- 1/4 KL soli
- 2 hrnky křupavých rýžových cereálií
- 1 hrnek čokoládových lupínků
- 1 hrnek rozinek
Postup přípravy
1. V šlehači vyšleháme změklé máslo s cukrem.
2. Za stálého šlehání přidáme vejce a vanilkový cukr.
3. Poté zamícháme mouku, sodu a sůl.
4. Nakonec přidáme cereálie, lupínky a rozinky. Zamícháme.
5. Směs ukládáme zarovnanou polévkovou lžící na lehce vymazaný plech.
6. Pečeme při teplotě 170 stupňů cca 12-15 minut.
Tip:
Při pečení sušenky příliš nerostou ani se nezplošťují, takže je můžeme klidně dávat blízko k sobě. Díky své jednoduchosti a křupavé textuře jsou vanilkové sušenky oblíbené jak mezi dětmi, tak mezi dospělými, a to nejen jako cereálie a vánoční cukroví, ale také jako rychlé svačinky pro děti a energetické svačiny na výlety.