Pastýřský koláč je známý pod anglickým názvem “Shepherd’s Pie”. Přestože má kořeny právě ve Velké Británii a Irsku, lidé si ho oblíbili po celém světě. Pokrm je nejen chutný, ale také velmi výživný. Recept je ideální pro přípravu během chladnějších dní a u nás ho zbožňuje celá rodina. Hlavními ingrediencemi jsou jehněčí mleté maso, bramborová kaše a zelenina. Vše spolu dozlatova propečené a neodolatelně chutné. Příprava je ve skutečnosti velmi jednoduchá a také z toho důvodu si pastýřský koláč nade místi ve vašem menu.

Recept na slaný pastýřský koláč

Délka pečení v troubě 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g jehněčího nebo hovězího mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 hrnek hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek hovězího, kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 4 velké brambory
  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku mléka
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián

Postup přípravy

Obrázek přípravy receptu na slaný pastýřský koláč.
Zdroj obrázku: foodreli, Recept na pastýřský koláč.

1. Na rozehřáté pánvi a trošce oleje si opečeme mleté maso do zcela uvařeného stavu.

2. Tuk, který maso pustilo, odlejeme a do pánve přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a prolisovaný česnek.

3. Opékáme tak dlouho s masem, dokud není zelenina měkká a poté přidáme rajčatový protlak a zamícháme.

4. Nyní přilejeme worcesterskou omáčku a vývar a dochutíme tymiánem, solí a pepřem.

5. Vaříme do zhoustnutí, poté přidáme hrášek a ještě povaříme cca 3 minuty, poté odstavíme.

6. Je čas uvařit brambory a ty si nakrájíme oloupané na kostky.

7. Vaříme v osolené vodě do měkka a poté je rozmačkáme s máslem a mlékem.

8. Bramborovou kaši osolím a opepříme.

9. Dáme si předehřát troubu na 200°C a připravenou masovou směs zarovnáme do zapékací mísy.

10. Na směs rovnoměrně rozetřeme bramborovou kaši, případně můžeme udělat z kaše malé vlnky.

11. Pečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut dozlatova.

Pastýřský koláč.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Pastýřský koláč.

Další variace pastýřského koláče

Sýrová varianta: Bramborovou kaši posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme, dokud se sýr dobře nerozpustí.

Pikantní varianta: K mletému masu přidáme trochu chilli a vytvoříme tak ďábelský pastýřský koláč.

Vegetariánská varianta: Místo mletého masa použijeme směs luštěnin např. různé fazole nebo čočku. Také přidáme další zeleninu dle chuti.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest