Pastýřský koláč je známý pod anglickým názvem “Shepherd’s Pie”. Přestože má kořeny právě ve Velké Británii a Irsku, lidé si ho oblíbili po celém světě. Pokrm je nejen chutný, ale také velmi výživný. Recept je ideální pro přípravu během chladnějších dní a u nás ho zbožňuje celá rodina. Hlavními ingrediencemi jsou jehněčí mleté maso, bramborová kaše a zelenina. Vše spolu dozlatova propečené a neodolatelně chutné. Příprava je ve skutečnosti velmi jednoduchá a také z toho důvodu si pastýřský koláč nade místi ve vašem menu.
Recept na slaný pastýřský koláč
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g jehněčího nebo hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 hrnek hrášku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 hrnek hovězího, kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- 4 velké brambory
- 1/2 hrnku másla
- 1/2 hrnku mléka
- sůl a pepř
- čerstvý tymián
Postup přípravy
1. Na rozehřáté pánvi a trošce oleje si opečeme mleté maso do zcela uvařeného stavu.
2. Tuk, který maso pustilo, odlejeme a do pánve přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a prolisovaný česnek.
3. Opékáme tak dlouho s masem, dokud není zelenina měkká a poté přidáme rajčatový protlak a zamícháme.
4. Nyní přilejeme worcesterskou omáčku a vývar a dochutíme tymiánem, solí a pepřem.
5. Vaříme do zhoustnutí, poté přidáme hrášek a ještě povaříme cca 3 minuty, poté odstavíme.
6. Je čas uvařit brambory a ty si nakrájíme oloupané na kostky.
7. Vaříme v osolené vodě do měkka a poté je rozmačkáme s máslem a mlékem.
8. Bramborovou kaši osolím a opepříme.
9. Dáme si předehřát troubu na 200°C a připravenou masovou směs zarovnáme do zapékací mísy.
10. Na směs rovnoměrně rozetřeme bramborovou kaši, případně můžeme udělat z kaše malé vlnky.
11. Pečeme v předehřáté troubě 20 – 25 minut dozlatova.
Další variace pastýřského koláče
Sýrová varianta: Bramborovou kaši posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme, dokud se sýr dobře nerozpustí.
Pikantní varianta: K mletému masu přidáme trochu chilli a vytvoříme tak ďábelský pastýřský koláč.
Vegetariánská varianta: Místo mletého masa použijeme směs luštěnin např. různé fazole nebo čočku. Také přidáme další zeleninu dle chuti.