Chutné koláčky z kynutého těsta, tvarohem a jahodami si oblíbíte jako svačinu i snídani. Děti si je zamilují jako občerstvení do školy plné energie. Koláčky mají tu výhodu, že si je můžete pokaždé připravit s jinou náplní, například povidla, mák, hrušky, švestky a podobně. Chcete.li si práci usnadnit, použijte k přípravě kuchyňský robot. Připravte si kromě mísy také utěrku, pod kterou bude kynout těsto. S tímto receptem by jste měli získat asi 14 koláčů a celý recept vám zabere přibližně 1 hodinu a 20 minut.
Recept na kynuté koláčky s jahodami a tvarohem
Příprava a dokončení 1h 20 minut, celkem 14 kusů.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 30 g cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 12 g čerstvého droždí
- 50 g másla pokojové teploty
- 50 ml teplého mléka
- špetka mleté vanilky
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
Tvarohová náplň:
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 1,5 lžíce vanilkového pudingu v prášku
- 1 žloutek
- 3 lžíce moučkového cukru
Drobenka:
- 120 g polohrubé mouky
- 80 g másla pokojové teploty
- 110 g cukru
Na vrch koláčů:
- 300 g jahod
- 1 vejce
Postup přípravy
1. Nejdříve si připravíme kvásek z teplého mléka, rozdrobeného droždí, 1 lžíce mouky a 1 lžíce cukru.
2. Promícháme a přikryjeme utěrkou. Necháme na 10 odpočinout, dokud nevzejde kvásek.
3. V jiné větší míse vedle si prozatím smícháme špetku soli, vejce, žloutek, máslo, mletou vanilku, rum, cukr a zbytek mouky.
4. K této směsi přidáme hotový kvásek a ručně nebo pomocí robota uhněteme do hladka.
5. Těsto přikryjeme opět utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 30 minut.
6. Během kynutí těsta si připravíme náplň z tvarohu.
7. V čisté misce si kvalitně smícháme pudingový prášek, tvaroh, cukr a žloutek.
8. Můžeme si také nakrájet jahody na půlky.
9. Vykynuté těsto si rozválíme a vykrajujeme postupně kolečka pomocí sklenice.
10. Každý vykrojený kousek vylepšíme důlkem uprostřed, kam přijde náplň. Necháme pouze vystouplé okraje.
11. Tyto okraje pomažeme rozkvedlaným vejcem.
12. Každý koláč naplníme tvarohovou náplní a na tvaroh položíme kousky jahod.
13. Nakonec koláče posypeme drobenkou.
14. Plech si vyložíme pečícím papírem, rozložíme na něj koláčky a vložíme do předehřáté trouby na 170°C.
15. Pečeme cca 15 – 20 minut, dokud nemáme okraje koláčků upečené dozlatova.