Pokud vás honí mlsná nebo čekáte návštěvu a chcete podávat něco lehkého, máme pro vás tip na dezert. Banánové osvěžení s mandlemi a zmrzlinou je ideální volba, která nezabere moc času, ale zaručeně potěší chuťové buňky. A v horkých dnech osvěží. Dřív se mu říkalo Banán split nebo také Banana split, pamatujete? Já jsem ho ochutnala v restauraci nedávno pod názvem Malostranský banán s mandlemi a zmrzlinou.
Tento osvěžující dezert je kombinací sladkého banánu, křupavých mandlí a lahodné zmrzliny, to vytváří neskutečně lahodnou chuť. Výhodou tohoto receptu je jednoduchost a rychlá příprava. Tento dezert se hodí jako záchrana pro nečekanou návštěvu nebo pro ty, kteří nechtějí v kuchyni trávit příliš času.
Uvidíte, že i z několika mála ingrediencí se dá vykouzlit výborná pochoutka. Banán s mandlemi a zmrzlinou se stane hvězdou vašeho stolu. Když nebudete mít doma banán, můžete ho nahradit jiným sezónním ovocem.
TIP pro vás: Nechte se inspirovat a přidejte se do naší skupiny s Nejlepšími koláči, buchtami a zákusky z kuchyně. Pojďme se už ale společně pustit do přípravy tohoto banánového dezertu se zmrzlinou podle receptu.
Recept na Banánové osvěžení s mandlemi a zmrzlinou
Potřebné suroviny pro 4 osoby
- 4 banány (ne přezrálé)
- 100 gramů kvalitní hořké čokolády
- 3 dcl smetany ke šlehání (30 %)
- 100 gramů cukru
- 5 gramů holandského kakaa
- 4 kopečky zmrzliny (dle vaší preference)
- Sekané mandle na ozdobení
- Šlehačka na ozdobení
Postup přípravy
1. Rozpustíme čokoládu společně se smetanou ve vodní lázni na mírném plameni. Do čokolády pomalu postupně přidáváme cukr a kakao. Mícháme dokud se cukr nerozpustí a vše se krásně propojí.
2. Oloupeme banány a nakrájíme je na kolečka nebo rozřízneme na půlky podélně, záleží na vás.
3. Nyní banány polijeme/postříkáme horkou čokoládou.
4. Posypeme mandlemi (buď plátky mandlí, celými nebo rozsekanými).
5. Jako poslední krok je, přidáme kopeček zmrzliny a můžeme podávat. Kdo má rád šlehačku dozdobí si dezert ušlehanou šlehačkou.