Vlašský salát je jednou z ikon české studené kuchyně. Chuť takovéhoto salátu připomíná lahůdkářství z minulého století, kdy si lidé kupovali vlašský salát na chlebíčky nebo jen tak do kelímku ke svačině. Dnešní průmyslově vyráběné vlašské saláty často obsahují velké množství náhražek, škrobů a zahušťovadel. Původní receptura podle ČSN z roku 1976 byla jiná. Přesně dané složení a poctivá kvalita byly samozřejmostí.

Slovo vlašský ve starším označení znamenalo „zahraniční“ nebo také „západní“. Podle toho bychom si mohli myslet, že vlašák pochází právě za západu. Až na to, že jeho původ bychom asi hledali v ruském „olivier salátu“, který vzniknul během 19. století. Ve střední Evropě jsme si ho akorát upravili a přiblížili českým chutím a surovinám.

Recept na vlašský salát z roku 1976

Ingredience pro přípravu

  • 500 g brambor salátových typu A
  • 240 g junioru nebo šunky
  • 100 g kyselých okurek
  • 60 g vařené mrkve
  • 40 g vařeného celeru
  • 20 g sterilovaného hrášku

Zálivka:

  • 200 g majonézy
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 15 g octa
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 0,5 g pepře
  • 5 g Worcesterové omáčky

Postup přípravy

1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout.

2. Oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou mrkev, celer a okurky.

3. Junior nakrájíme na nudličky a přidáme hrášek.

Obrázek receptu na pochoutkový salát

Pochoutkový retro salát, téměř jako podle normy ČSN ze starých časů

4. Do misky dáme majonézu, hořčici, ocet, sůl, pepř, cukr, worcesterovou omáčku a promícháme.

5. Přidáme do salátu, promícháme a necháme v chladu uležet do druhého dne.

Pro podle ČSN

V období socialismu byla jeho výroba pod přísnou kontrolou státních norem (ČSN), což znamenalo, že receptura byla pevně daná a musela splňovat přesné požadavky na složení i kvalitu. Každá lahůdkářská výrobna ho musela připravovat podle těchto přísných pravidel a to znamenalo, že chutnal téměř všude stejně.

Recept na pařížský salát

Vychutnejte si pařížský salát: Tipy a triky pro perfektní přípravu

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest