Recept od našich babiček, který používaly, když chtěly upéct něco rychlého pro případ, že by se dostavila nečekaná návštěva jako děti, vnoučata nebo sousedka. Výsledek vždy ohromil.
Tento jogurtový koláč je ztělesněním jednoduchosti a rychlosti, přičemž jeho příprava překvapí svou snadností a výsledkem, který vás okouzlí. K jeho výrobě postačí ruční šlehač a mísa, což znamená minimum nádobí a maximum zábavy. Celý proces nezabere více než pět minut aktivní přípravy. Stačí rozklepnout vejce do misky, přidat moučkový a vanilkový cukr a vše důkladně promíchat šlehačem, dokud se cukr s vejci dokonale nespojí. Poté přichází na řadu jogurt, olej a nastrouhaná citronová kůra, které směsi dodají jemnost a osvěžující aroma. Nakonec přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, čímž vznikne hladké těsto. Těsto pak uhladíme do dortové formy vyložené pečicím papírem, připravené k pečení.
My tento ovocný koláč připravujeme se sladkými meruňkami, broskvemi a nakyslými višněmi, díky kterým získá zákusek velice atraktivní chuť. Ingredience jsou přizpůsobeny pro formu na pečení o průměru 26 cm, jelikož se jedná o běžný rozměr a většina z nás jí má doma.
Ozdobení koláče je hračka
Ozdobení koláče ovocem je hračka a dodá koláči barevný i chuťový šmrnc. Polovinu vypeckovaných třešní a nakrájených broskví rovnoměrně rozprostřeme po povrchu těsta a posypeme skořicovým cukrem, což zajistí krásnou zlatavou krustu. Trouba vyhřátá na 170 stupňů zaručí, že se ovoce zlehka zaboří do těsta během prvních 15 minut pečení. Poté přidáme zbytek ovoce, čímž zajistíme, že se lahodné kousky ovoce objeví nejen na povrchu, ale i uvnitř koláče. Dalších 15-20 minut pečení a výsledkem je dezert, který je nejen chutný, ale i oku lahodící. Po vytažení z trouby necháme koláč vychladnout ve formě do vlažného stavu. Následně ho vyjmeme a servírujeme důkladně vychladlý, posypaný moučkovým cukrem. Tento koláč můžete přizpůsobovat podle chuti a sezóny, ať už s borůvkami, třešněmi, ostružinami, nebo švestkami – vždy bude skvělý!
Recept na jogurtový ovocný koláč
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Forma na pečení 26 cm
- Ruční šlehač
Suroviny
- 300 ml Bílého nebo řeckého jogurtu
- 3 ks Vejce
- 1 a 1/2 hrnku Mouky
- 1/2 lžičky Prášku do pečiva
- 1 hrnek Moučkového cukru
- 50 ml Oleje
- Nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- 3 ks Broskve
- 3 ks Meruňky
- 1 hrst Višní
- Skořicový cukr
Postup
- V míse ušleháme vejce s moučkovým cukrem.
- Přidáme olej, jogurt a kůru z citrónu.
- Opět ušleháme, aby nebyly hrudky.
- Přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme.
- Troubu si dáme předehřát na 170 stupňů Celsia.
- Formu si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do ni těsto.
- Polovinou vypeckovaných višní posypeme povrch koláče.
- Nakrájíme si na kostičky polovinu meruněk a broskví, kterými také posypeme povrch těsta.
- Nakonec posypeme skořicovým cukrem a dáme péct do předehřáté trouby.
- Po 15 minutách dosypeme na rozpečený koláč zbytkem ovoce a pečeme 15 – 20 minut.
- Po dopečení necháme vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.