Pod pojmem steak si většina milovníků masa představí hovězí „flák“, který je propečený (nebo spíše nepropečený). Vepřový kotleta umí chutnat velmi podobně lahodně a být šťavnatá, rozhodně tedy nejde o méněcenné maso. Rozmarýn kotletě dodává nádherné aroma a brusinky sladkokyselou chuť, která skvěle kontrastuje celé jídlo.
Lesní houby celý pokrm zastřešují zemitým nádechem a vůní lesa, kterou však mírně rozbíjí právě víno. Hranolky jsou už pouze třešničkou na „dortu“, které dělají z jídla luxusní minutku, obzvlášť, pokud jsou domácí.
Recept na steak z vepřové kotlety, hranolky a silná omáčka
Ingredience pro přípravu 2 porcí
Steak:
- 2 silnější vepřové kotlety bez kosti (ideálně 200 g každá)
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Omáčka:
- 50 g slaniny
- 100 g lesních hub
- 2 lžíce brusinkového džemu
- 100 ml červeného vína
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
Postup přípravy steaku
1. Vepřové kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.
2. Přidáme rozmáčknutý česnek a lístky rozmarýnu, které do masa lehce vmasírujeme.
3. Necháme alespoň 20 minut odležet, aby se chutě propojily.

Sladko – pikantní kuřecí steak – předem marinovaný s americkými bramborami a oblohou
4. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a maso na něm zprudka opečeme z každé strany asi 3 – 4 minuty.
5. Poté stáhneme teplotu, přidáme lžíci másla a necháme steak dojít ještě 2 minuty.
Příprava omáčky
1. Ve stejné pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu dozlatova.
2. Přidáme očištěné a nakrájené houby a restujeme asi 5 minut, dokud nezměknou.
3. Přimícháme brusinkový džem a necháme ho lehce zkaramelizovat.

Hovězí steak s liškovou omáčkou a hranolkami
4. Zalijeme vínem a necháme 3 – 4 minuty redukovat, aby se odpařil alkohol a omáčka získala bohatší chuť.
5. Přilijeme smetanu, promícháme a necháme ještě 2 minuty probublávat, dokud omáčka nezhoustne.
Závěr
Hotový steak podáváme s houbovo – brusinkovou omáčkou, posypeme čerstvým rozmarýnem a přidáme zlatavé hranolky. Skvěle se hodí k suchému červenému vínu.
Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI