Pod pojmem steak si většina milovníků masa představí hovězí „flák“, který je propečený (nebo spíše nepropečený). Vepřový kotleta umí chutnat velmi podobně lahodně a být šťavnatá, rozhodně tedy nejde o méněcenné maso. Rozmarýn kotletě dodává nádherné aroma a brusinky sladkokyselou chuť, která skvěle kontrastuje celé jídlo.

Lesní houby celý pokrm zastřešují zemitým nádechem a vůní lesa, kterou však mírně rozbíjí právě víno. Hranolky jsou už pouze třešničkou na „dortu“, které dělají z jídla luxusní minutku, obzvlášť, pokud jsou domácí.

Recept na steak z vepřové kotlety, hranolky a silná omáčka

Ingredience pro přípravu 2 porcí

Steak:

  • 2 silnější vepřové kotlety bez kosti (ideálně 200 g každá)
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Omáčka:

  • 50 g slaniny
  • 100 g lesních hub
  • 2 lžíce brusinkového džemu
  • 100 ml červeného vína
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy steaku

1. Vepřové kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.

2. Přidáme rozmáčknutý česnek a lístky rozmarýnu, které do masa lehce vmasírujeme.

3. Necháme alespoň 20 minut odležet, aby se chutě propojily.

Obrázek re ceptu na Sladký a pikantní kuřecí steak - ideální k večeři

Sladko – pikantní kuřecí steak – předem marinovaný s americkými bramborami a oblohou

4. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a maso na něm zprudka opečeme z každé strany asi 3 – 4 minuty.

5. Poté stáhneme teplotu, přidáme lžíci másla a necháme steak dojít ještě 2 minuty.

Příprava omáčky

1. Ve stejné pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu dozlatova.

2. Přidáme očištěné a nakrájené houby a restujeme asi 5 minut, dokud nezměknou.

3. Přimícháme brusinkový džem a necháme ho lehce zkaramelizovat.

Obrázek receptu na hovězí steak s liškovou omáčkou.

Hovězí steak s liškovou omáčkou a hranolkami

4. Zalijeme vínem a necháme 3 – 4 minuty redukovat, aby se odpařil alkohol a omáčka získala bohatší chuť.

5. Přilijeme smetanu, promícháme a necháme ještě 2 minuty probublávat, dokud omáčka nezhoustne.

Steak z vepřové kotlety.
Foto: freepik.com, Steak z vepřové kotlety.

Závěr

Hotový steak podáváme s houbovo – brusinkovou omáčkou, posypeme čerstvým rozmarýnem a přidáme zlatavé hranolky. Skvěle se hodí k suchému červenému vínu.

Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest