Ricottový chlebíček není obyčejný kus pečiva. Jde o lehkou a chuťově bohatou variantu klasického chleba. Jemnost zde tvoří italská ricotta, díky které je chléb bez mouky a dobře nutričně vyvážený. Díky vláčné struktuře se nerozpadá, není suchý a skvěle se hodí k pomazánkám nebo jen tak s máslem. Tento zdravý kousek pečiva ocení zejména ti, kteří dodržují zdravý jídelníček.
Jakmile si ho upečete doma, zjistíte, že domácí chléb a pečivo má své kouzlo. Nejen díky svému zdravému složení, ale také kvůli kontrole nad použitými ingrediencemi. Získáte tak voňavý chléb bez chemie a s vyšším obsahem bílkovin.
Recept na ricottový chlebíček
Ingredience pro přípravu
- 1 hrnek jemných ovesných vloček s vlákninou EMCO
- 100 ml mléka
- 1/4 lžičky soli
- špetka pepře
- špetka granulovaného česneku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 250 g ricotty
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce psylia
- 3 lžíce lněných semínek
- 3 menší vejce
Postup přípravy
1. Ovesné vločky v míse zalijeme mlékem, promícháme a necháme odstát 20 minut.
2. Poté přidáme všechny ostatní suroviny, promícháme a těsto nalejeme do menší chlebíčkové formy.
3. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut.
Pár tipů, jak ricottový chlebíček můžeme podávat
Ať už jste si ricottový chlebíček upekli ke snídani či svačině, máte mnoho možností, s čím si ho vychutnáte.
V první řadě se klasicky hodí k máslu, pomazánkám, uzeninám nebo sýrům.
Pokud hledáte zdravější variantu, zkuste ho s avokádovým dipem nebo bylinkovým pomazánkovým máslem.
Ricottový chléb je také skvělá příloha k různým polévkám od krémových po vývary.
Pokud si hlídáte linii, můžete si ho dát k salátu místo pečiva z bílé mouky.
Zdroj: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI