Ricottový chlebíček není obyčejný kus pečiva. Jde o lehkou a chuťově bohatou variantu klasického chleba. Jemnost zde tvoří italská ricotta, díky které je chléb bez mouky a dobře nutričně vyvážený. Díky vláčné struktuře se nerozpadá, není suchý a skvěle se hodí k pomazánkám nebo jen tak s máslem. Tento zdravý kousek pečiva ocení zejména ti, kteří dodržují zdravý jídelníček.

Jakmile si ho upečete doma, zjistíte, že domácí chléb a pečivo má své kouzlo. Nejen díky svému zdravému složení, ale také kvůli kontrole nad použitými ingrediencemi. Získáte tak voňavý chléb bez chemie a s vyšším obsahem bílkovin.

Recept na ricottový chlebíček

Ingredience pro přípravu

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček s vlákninou EMCO
  • 100 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • špetka pepře
  • špetka granulovaného česneku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 250 g ricotty
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce psylia
  • 3 lžíce lněných semínek
  • 3 menší vejce

Postup přípravy

Obrázek receptu na ricottový chlebíček.
Foto: Romana Rubášová, Recept na ricottový chlebíček.

1. Ovesné vločky v míse zalijeme mlékem, promícháme a necháme odstát 20 minut.

2. Poté přidáme všechny ostatní suroviny, promícháme a těsto nalejeme do menší chlebíčkové formy.

3. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut.

Ricottový chlebíček.
Foto: freepik.com, Ricottový chlebíček.

Pár tipů, jak ricottový chlebíček můžeme podávat

Ať už jste si ricottový chlebíček upekli ke snídani či svačině, máte mnoho možností, s čím si ho vychutnáte.

V první řadě se klasicky hodí k máslu, pomazánkám, uzeninám nebo sýrům.

Pokud hledáte zdravější variantu, zkuste ho s avokádovým dipem nebo bylinkovým pomazánkovým máslem.

Ricottový chléb je také skvělá příloha k různým polévkám od krémových po vývary.

Pokud si hlídáte linii, můžete si ho dát k salátu místo pečiva z bílé mouky.

Zdroj: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest