Skvělý tip na chutnou večeři doplněnou a zdravý zeleninový salát. Zapečená kuřecí stehna připravujeme na “sto” způsobů. Tento recept je přesně to, co mi vždy scházelo, když jsem dostala chuť na pečené kuřecí maso. Jedná se o staroněmeckou variantu kuřecích stehen z trouby a její příprava je jednoduchá. Hlavní profil chuti zde tvoří zelenina, med a sójová omáčka. Pochutná si na nich celá rodina, navíc se zeleninovým salátem uděláte něco pro svoje zdraví. Součástí pokrmu jsou samozřejmě brambory, které se skvělé propečou s masem v zapékací míse. Ukážeme si krok za krokem přípravu a pečení stehen a poté přípravu salátu plného vitamínů. Pusťme se tedy do toho a připravme výživnou večeři pro celou rodinu!

Recept na zapečená kuřecí stehna se zeleninovým salátem

Ingredience pro přípravu

Stehna:

  • 5 kuřecích stehen
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička oregana
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 30 g másla
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 5 brambor
  • 4 stroužky česneku
  • petrželka
  • 90 ml medu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 100 ml kečupu
  • 5 lžic hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy

Salát:

  • 100 g listového salátu
  • 1 okurka
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 avokádo
  • 125 g mozzarelly
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup přípravy stehen

1. Stehna si vložíme do mísy a posypeme je solí, černým mletým pepřem a oreganem. Koření do masa vmasírujeme.

Koření do masa vmasírujeme.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Koření do masa vmasírujeme.

2. Na pánvi si rozpustíme máslo v oleji a maso položíme na rozpálený tok v pánvi.

3. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, na kolečka mrkev a po chvíli smažení stehna v pánvi otočíme. (cca 5 minut z každé strany)

Stehna restujeme 5 minut z každé strany.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Stehna restujeme 5 minut z každé strany.

4. Poté nakrájíme na kostičky brambory a usmažená kuřecí stehna vyndáme na talíř.

5. Do omastku ze stehen vložíme nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova.

6. K opečené cibuli následně přidáme brambory s mrkví a restujeme 8 minut za občasného promíchání.

K cibuli přidáme brambory a mrkev.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, K cibuli přidáme brambory a mrkev.

7. Stroužky česneku a hrst petrželky si nasekáme a přidáme na pánev.

8. Smažíme další 2 minuty a odstavíme.

9. Do čisté pánve vložíme kečup, sójovou omáčku a hořčici a vše promícháme.

Do čisté pánve vložíme kečup, sójovou omáčku a hořčici a vše promícháme.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Do čisté pánve vložíme kečup, sójovou omáčku a hořčici a vše promícháme.

10. Tuto směs přivedeme k varu a vymačkáme do ní 2 lžíce citronové šťávy.

11. Vaříme další 2 minuty a odstavíme.

12. Na zeleninu v pánvi položíme kuřecí stehna a zalejeme je připravenou kečupovou omáčkou.

Na zeleninu v pánvi položíme kuřecí stehna a zalejeme je připravenou kečupovou omáčkou.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Na zeleninu v pánvi položíme kuřecí stehna a zalejeme je připravenou kečupovou omáčkou.

13. Pánev vložíme do předehřáté trouby na 200°C na 25 – 35 minut. Tedy pouze v případě, že vaše pánev může jít do trouby, jinak vše přendáme do zapékací mísy.

Postup přípravy salátu

1. Během pečení masa nakrájíme listový salát a vložíme ho do mísy.

2. Přidáme k němu na kostičky nebo půlkolečka nakrájenou salátovou okurku, rozpůlená cherry rajčata a vydlabané avokádo.

3. Dála nakrájíme a do mísy přihodíme mozzarellu a také nasekanou petrželku.

4. Osolíme, opepříme a nalejeme 2 lžíce citronové šťávy a 3 lžíce olivového oleje.

Salát promícháme.
Zdroj obrázku: Olgas Küche, Salát promícháme.

5. Vše dobře promícháme a naservírujeme na talíř s kuřecími stehny a zeleninou.

Dodatečné nápady na vylepšení receptu

Sýr: Před koncem pečení zkuste stehna posypat libovolným sýrem a chvíli maso se sýrem ještě zapečte.

Koření: Máte rádi pikantní? Posypte stehna trochou chilli nebo vybranou směsí bylinek podle vaší chuti.

Zelenina: Nebojte se experimentovat se zeleninou. Zkuste zapéct stehna například s lilkem, cuketou, brokolicí nebo třeba květákem.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest