Další z řady klasických sladkých pokrmů z našeho dětství. Žemlovka si získala srdce mnoha předchozích generací a kuchaři ji s oblibou podávají jako hlavní chod nebo dezert. Na žemlovku potřebujeme 10 rohlíků a ideálně zužitkujeme ty, které nám zbyly z předchozího dne. Žemlovce se lidově také přezdívá “zemlbába” a má dlouho tradici v české i středoevropské kuchyni. Nejčastěji pečeme zemlbábu podle receptu s jablky, ale chutnou žemlovku připravíme i z jiného ovoce např. hrušek, švestek nebo nektarinek. Pro co nejjemnější chuť použijeme tvaroh plnotučný.

Recept na žemlovku s jablky

Délka přípravy 30 minut, délka pečení 1 hodina.

Ingredience pro přípravu

  • 900 g jablek
  • 450 g tvarohu
  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • 10 rohlíků
  • moučkový cukr
  • hrst rozinek
  • skořice
  • máslo
  • strouhanka

Postup přípravy

1. Nejdříve si nahrubo nastrouháme oloupaná a vypeckovaná jablka a přidáme k nim 1 lžičku skořice a 4 lžíce moučkového cukru.

Nejdříve si nahrubo nastrouháme oloupaná a vypeckovaná jablka a přidáme k nim 1 lžičku skořice a 4 lžíce moučkového cukru.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nejdříve si nahrubo nastrouháme oloupaná a vypeckovaná jablka a přidáme k nim 1 lžičku skořice a 4 lžíce moučkového cukru.

2. Přisypeme rozinky a dobře celou směs promícháme.

3. V jiné misce si smícháme tvaroh s 2 lžícemi moučkového cukru a rohlíky nakrájíme na kolečka.

V jiné misce si smícháme tvaroh s 2 lžícemi moučkového cukru a rohlíky nakrájíme na kolečka.
Zdroj obrázku: slovakcooking, V jiné misce si smícháme tvaroh s 2 lžícemi moučkového cukru a rohlíky nakrájíme na kolečka.

4. V další čisté misce si připravíme směs ze 4 žloutků, mléka a 2 lžic moučkového cukru.

V další čisté misce si připravíme směs ze 4 žloutků, mléka a 2 lžic moučkového cukru.
Zdroj obrázku: slovakcooking, V další čisté misce si připravíme směs ze 4 žloutků, mléka a 2 lžic moučkového cukru.

5. V této tekuté směsi namočíme všechna kolečka rohlíků, vymačkáme z nich přebytečnou žloutkovou směs a polovinu rohlíků pak přesuneme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.

6. Nyní do plechu navrstvíme všechnu jablečnou směs, následně tvaroh a nakonec zbytek namočených rohlíků.

Nyní do plechu navrstvíme všechnu jablečnou směs, následně tvaroh a nakonec zbytek namočených rohlíků.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nyní do plechu navrstvíme všechnu jablečnou směs, následně tvaroh a nakonec zbytek namočených rohlíků.

7. Na povrch vyskládáme nakrájené kousky másle a dáme péct do předehřáté trouby asi na 1 hodinu.

8. Ve chvíli, když už žemlovka vypadá zlatavě a je těsně před koncem pečení, ušleháme si z bílků a několika lžic moučkového cukru tuhý sníh.

9. Sníh naneseme na žemlovku a dáme ještě na 10 minut zapéct.

Sníh naneseme na žemlovku a dáme ještě na 10 minut zapéct.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Sníh naneseme na žemlovku a dáme ještě na 10 minut zapéct.

10. Před naporcováním necháme zchladnout.

Žemlovka.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Žemlovka.

Další variace žemlovky

Vanilkový nádech: Přidejte k tvarohu trochu vanilkového cukru nebo vanilkového extraktu. Žemlovka dostane vanilkovou příchuť.

Nebojte se přidat trochu nasekaných ořechů nebo sušeného ovoce (meruňky, švestky…) pro bohatší chuť.

Použijte bezlepkové nebo rýžové pečivo místo rohlíků a vznikne vám bezlepková varianta žemlovky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest