Hranolky jsou všeobecně velmi oblíbeným pokrmem, a to nejen malých dětí, ale i mnohých dospělý. Často se ale chceme vyhnout jejich konzumaci v nezdravých fastfoodech, a tak si tuto pochutinu snažíme připravit doma. Bohužel ne vždy úplně úspěšně. A právě to můžeme společně změnit. Existuje totiž pár tajných triků, díky kterým si můžeme lahodné a křupavé hranolky připravit i v pohodlí domova.
Klíč k dokonalým hranolkům: Trik, který změní vše
Abychom dosáhli opravdu dokonalého chuťového zážitku, stačí znát jeden jednoduchý trik. Tím je namočení nakrájených brambor do studené vody. Opravdu, takto jednoduché to je. Oloupané brambory, které máme přichystány na přípravu hranolek, jednoduše nakrájíme na požadované proužky a necháme je odpočívat ve studené vodě. Ideálně po dobu 30 minut, neuškodí jim ale ani 2 hodiny. Voda dostane z připravených hranolek přebytečný škrob a nám se poté budou mnohem lépe smažit.
Další krok, který je zapotřebí dodržet, je jejich důkladné vysušení. Jakmile uplynula doba namáčení, hranolky opláchněte pod studenou vodou a důkladně vysušte za pomoci utěrky. Díky tomu si zajistíte, že rozpálený tuk, do kterého hranolky vložíte, nebude stříkat. Hranolky tak nejenže budou méně mastné, ale také jejich samotná příprava bude bezpečnější.
Nejen příprava dělá dokonalé hranolky, ten pravý trik je skrytý v jejich smažení
Pokud máme hranolky pečlivě připravené, máme za sebou polovinu úspěchu. Ta druhá závisí na správné technice smažení. Ta by měla probíhat ve dvou fázích. Hodit se nám bude teploměr, protože teplota oleje hraje v tomto kroku zásadní roli. V první fázi smažení je zapotřebí mít olej rozehřátý na 170 °C. V něm smažíme hranolky po dobu 5 minut.

Křupavé domácí smažené brambůrky
Jakmile požadované doba uplyne, hranolky vyndáme, necháme okapat od přebytečného tuku a chvilku odpočinout. Díky tomu si zajistíme, že budou měkké, nadýchané a zároveň nebudou syrové. Druhé smažení by mělo probíhat před samotným servírováním hranolek a olej by měl v tomto případě dosahovat teploty 185 °C. Hranolky smažíme 5–10 minut, dokud nejsou dokonale zlatavé.
Ingredience potřebné na přípravu dokonalé křupavých hranolek:
- Brambory
- Rostlinný olej na smažení
- Sůl
Příprava dokonale křupavých hranolek krok za krokem:
- Brambory oloupeme a očistíme.
- Nakrájíme je na tenké hranoly.
- Připravené hranolky namočíme do vody (po dobu 30 minut – 2 hodin).
- Hranolky opláchneme pod studenou vodou a vysušíme.
- Osušené hranolky smažíme v oleji rozpáleném na 170 °C po dobu 5 minut.
- Před podáváním smažíme hranolky v oleji rozpáleném na 185 °C po dobu 5-10 minut.
Tip na závěr
Pokud si chcete dopřát opravdu dokonalý zážitek z doma připravených hranolek, věnujte pozornost i tomu, jaké odrůdy pro ně používáte. Ne všechny jsou totiž vhodné na smažení. Ideální volbou jsou odrůdy Irga nebo Irys, díky nim máte o krok blíž k dokonalému zážitku. Pozornost věnujte také správnému oleji, je zapotřebí, abyste použili ten, který snese vysoké teploty. Sáhnout můžete po speciálním oleji na smažení nebo po oleji řepkovém, který je na smažení hranolek ideální.

Smažené domácí bramborové ruličky na které postačí jen tři brambory
Zdroj: Autorský text