Někdy nepotřebujete extrémně složitý a dlouhý recept na to, aby jste vytvořily chutný dezert. Tvarohová buchta s třešněmi je přesně ten typ zákusku, který kombinuje lahodnost tvarohu a osvěžující sladkokyselou chuť třešní. Tuto buchtu mají u nás rádi všichni nejen kvůli chuti, ale také díky jednoduchosti přípravy. Rádi buchtu podáváme jako sladkou tečku po jídle a odpolední svačinku ke kávě. Zajímavé je, že tato buchta je typická pro středoevropskou kuchyni a zejména na západě se s takovýmto dezertem spíše nesetkáte. Využijte tedy sezónní ovoce a pusťte se do toho!
Recept na tvarohovou buchtu s třešněmi
Délka pečení v troubě 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 24 lžic mouky
- 18 lžic cukru
- 18 lžic mléka
- 18 lžic oleje
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 1 kg tvarohu ve vaničce
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 2 lžíce krupice
- 2 vanilkové cukry
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Třešňová směs:
- 700 g vypeckovaných třešní
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce škrobu
Postup přípravy těsta
1. V míse si vyšleháme vejce s cukrem, olejem a vanilkovým cukrem a poté přidáme směs mouky, mléka a prášku do pečiva.
2. Vše spolu promícháme a dáme si předehřát troubu.
Příprava tvarohové náplně
1. Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Přidáme tvaroh, krupici a pokud máme rádi tak citronovou kůru.
3. Dobře spolu promícháme a plech si vyložíme pečícím papírem.
Postup přípravy třešní
1. Do kastrolu si dáme vypeckované třešně, škrob, cukr a dáme na mírný oheň.
2. Za stálého míchání ohříváme do zhoustnutí a poté odstavíme.
Dokončení
1. Do plechu nalejeme polovinu těsta a uhladíme.
2. Plech dáme do předehřáté trouby na 15 minut a poté plech vyndáme, ale nevypínáme troubu.
3. Rozpečený korpus potřeme rovnoměrně třešňovou směsí a následně naneseme tvarohový krém.
4. Poté na krém nalejeme zbytek těsta a plech dáme opět do trouby na 40 – 45 minut.
5. Nakonec dort po mírném vychladnutí poprášíme moučkovým cukrem.
Nemusí být pouze třešně!
Během letní sezóny jsou třešně do této buchty ideální ingrediencí, jelikož zvýrazňují svěží chutě a je jich všude plno. Nebojte se však použít jakékoliv jiné ovoce, které vám roste na zahradě nebo je zrovna na trhu za dobrou cenu. Buchtu upečete i jako začátečník a není na ní v podstatě co zkazit.